September is maptember

- Joost Schouppe


pic02.jpg

Stel je voor: je laat iedereen gewoon meebouwen aan een kaart van de wereld, zonder voorwaarden, zoals ze het zelf willen. Wat kan daar uitkomen?

Een kaart waarmee je kan gratis kan navigeren in elk land van de wereld, waarmee je een vacinatiecampagne in de Kivu kunt plannen, of het dischtsbijzijnde café met wifi vinden.

Dat is OpenStreetMap.

600.000 mensen die de kaart constant verbeteren. Elke maand tekenen we enkele milloenen gebouwen, en enkele duizenden hondenloopzones. Samen hebben we al 44 millioen kilometer wegen ingetekend, genoeg om letterlijk duizend keer rond de wereld te reizen.

De wereldwijde gemeenschap achter deze kaart komt naar Brussel! Donderdag 22 september is er de Humanitarian OpenStreetMap Summit (HOT), waar specialisten focussen op de samenwerking met NGOs.

Diezelfde dag komt ook de Belgische open source geosoftware gemeenschap samen in Brussel - de software die onze projecten mogelijk maakt.

’s Avonds is iedereen, ook jij, welkom om samen een stukje van de wereld in kaart te brengen. Dat doen we in de kantoren van Artsen zonder Grenzen, en we focussen op een gebied dat zij nodig hebben.

Van vrijdag tot zondag is er State of the Map, waar de ruime OpenStreetMap gemeenschap bijeenkomt om te praten over interessant datagebruik, de nieuwste mapping technieken en de uitdagingen van een gemeeschap uit te bouwen. Er komen deelnemers en presentators uit de hele wereld, zowel individueel als van organisaties als het Rode Kruis, de Franse spoorwegen (SNCF), de Wereldbank, commerciële partners en NGOs.

Maandag kunnen de meer technisch georiënteerde deelnemers een hoofd vol verse ideëen omzetten in nieuwe code en projecten.


De September van Kaarten of Maptember.brussels wordt georganiseerd door vrijwilligers van HOT, OSM Foundation, OSgeo België en OpenStreetMap Belgium. Zonder onze sponsers zou het nooit gelukt zijn.

Voor een overzicht van activiteiten, zie http://maptember.brussels

Met vragen kunt u terecht bij team (at) stateofthemap.org of +32484279576