Jaarverslag 2022

- Jonathan Beliën, Joost Schouppe


Financieel verslag

Financieel verslag voor het jaar 2022. Samenvatting: we verdubbelden ons kapitaal van 5.700 EUR naar 11.600 EUR.

Projecten

Verkeersbordenproject: aan het uitgroeien tot een echt project

Het Verkeersbordenproject iets meer structureel geworden, met een eigen projectpagina en periodieke updates.

Onze nieuwe corporate member TomTom steekt een handje bij met de technische kant van onze projecten. Een van hun ontwikkelaars heeft de software herschreven zodat die kan draaien op GitHub Actions (serverless, wekelijkse update) en automatisch data kan doorsluizen naar MapRoulette. De automatische updates zijn wel nog niet geïmplementeerd.

Road Completion Project - uitbreiding naar Wallonië

Het Road Completion Project blijft lopen. In Vlaanderen doet de tool nu ook waar hij oorspronkelijk voor bedoeld was: nieuwe wegen signaleren wanneer die in officiële datasets aangemaakt worden, en ons zo helpen om die snel in OSM te zetten. Blijkt dat de tool nog voor iets anders goed is ook: wanneer wegen verwijderd worden (meestal per ongeluk!), krijgen we snel een melding zodat ze teruggezet kunnen worden. We hebben ook goede gesprekken gehad met de Waalse overheid over hoe ze met onze feedback aan de slag kunnen om hun data te verbeteren. Een mooie concrete verbetering voor ons is dat de meeste data nu beschikbaar zijn op een permanente URL, waardoor het gemakkelijk is om de taken in MapRoulette automatisch bij te werken.

EqualStreetNames

De namen van openbare ruimten (straten, lanen, pleinen en andere) bepalen de identiteit van een stad en hoe burgers ermee omgaan. In de meeste steden is er een grote ongelijkheid tussen mannelijke en vrouwelijke straatnamen en wij willen helpen daar iets aan te doen.

Het EqualStreetNames-project dat gestart is in maart 2020, blijft maar groeien…

In 2022 hebben 11 steden in 7 landen zich bij het project aangesloten:

De kaart van alle steden vind je hier: https://equalstreetnames.org/

Welkomtool

De tool die door OpenStreetMap België werd ontwikkeld om nieuwe mappers in een regio bij te houden en om lokale gemeenschappen te helpen hen te verwelkomen, trekt nog steeds nieuwe regio’s aan van over de hele wereld.

In 2022 werden 25 regio’s aan de tool toegevoegd, in 14 landen: 🇨🇦 Canada, 🇨🇱 Chili, 🇨🇳 China, 🇫🇷 Frankrijk, 🇩🇪 Duitsland, 🇭🇺 Hongarije, 🇮🇩 Indonesië, 🇱🇷 Liberia, 🇳🇪 Niger, 🇳🇬 Nigeria, 🇰🇵 Noord-Korea, 🇵🇭 de Filipijnen, 🇰🇷 Zuid-Korea en 🇺🇸 de VS.

De tool is hier beschikbaar: https://welcome.osm.be/

Project Open Beeldmateriaal op Straatniveau

Omdat we graag het goede voorbeeld geven als het op open data aankomt, zijn we beginnen investeren in het maken van open beelden op straatniveau. Met de lidgelden van onze corporate members kochten we drie budget 360-camera’s en stuurden die naar een reeks vrijwilligers. De dekking die we zo al bereikt hebben, overtreft onze stoutste dromen. Het project heeft verschillende uitlopers, zoals het 360 everywhere project in Wallonië en een nieuwe camera van Westtour in West-Vlaanderen. We deelden ook nieuws over het project in de wereldwijde fora, gaven een briefing aan de Franse Lokale Afdeling en spraken met Meta over het opschalen van dit project.

Meer projectdetails op onze website en op de wiki.

Folder & promotiemateriaal

Geïnspireerd door de Fransen hebben we onze eigen visitekaartjes ontworpen. We hebben ook een folder gemaakt om onze grootste projecten toe te lichten. Deze folders werden gebruikt op evenementen en uitgedeeld.

image

Onze nieuwsbrief is terug!

Het is een tijdje stil geweest, maar we posten nu elke 3 maanden een update over OpenStreetMap België.

Je kan al onze vorige nieuwsbrieven bekijken en je registreren om ze per e-mail te krijgen door hier te klikken.

Betaald karteren: fietssnelwegen

De 5 Vlaamse provincies bouwen samen een netwerk van fietssnelwegen. Deze worden nauwkeurig in kaart gebracht in OSM. De gegevens worden gebruikt door de routeplanner die de provincies aanbieden op www.fietssnelwegen.be. We werkten samen om het datamodel en de datakwaliteit te verfijnen. Daarna is besloten dat we de gegevens ook voor hen zouden onderhouden. We hebben afgesproken dat wanneer ze ons een update sturen, we het netwerk in OSM binnen de twee weken bijwerken. Als vrijwilligers kunnen we dat niet garanderen, dus dit is een klus waarvoor we factureren. De hoeveelheid werk is relatief klein en werd tot nog toe de facto op vrijwillige basis gedaan, maar we krijgen hier wel wat inkomsten door.

Evenementen

Open Belgium 2022

In 2022 was Open Belgium terug van weggeweest. Het is de conferentie georganiseerd door onze koepelorganisatie Open Knowledge Belgium die iedereen samenbrengt die in de “open” sector werkt: commercieel, overheid en gemeenschap.

We hadden er een mooie OpenStreetMap side-track.

Standje op Trefdag Digitaal Vlaanderen

De Trefdag is een van de grootste overheidsdataconferenties in Vlaanderen. We deelden er een stand met Anyways (die dit sponsorde met hun Corporate Membership). De stand trok behoorlijk wat bezoekers. Het was interessant dat we niet steeds opnieuw de basis hoefden uit te leggen zoals vroeger, maar dat mensen al van OSM gehoord hadden en interessante vragen voor ons hadden. Enkele indrukken vind je hier.

Foss4G / State of the Map BE

We hebben intensief samengewerkt met OSGeo Belgium om van het gebruikelijke FOSS4G Belgium een gecombineerd “SotM/FOSS4G Belgium”-evenement te maken. We hadden zeer interessante OSM-gerelateerde lezingen en een goede opkomst. Een enquête achteraf bevestigde de indruk dat de combinatie van onderwerpen uit OSM en meer traditionele FOSS4G-onderwerpen gesmaakt werd. Enkele indrukken hier

OSM-gebruik ondersteunen

Fietsnetwerken in Wallonië - Rando Velo

De beheerders van de grote fietsroutenetwerken in Wallonië vroegen ons om hulp in verband met de gegevens van Rando Velo in OpenStreetMap. Dit is een netwerk op vrijwillige basis dat oorspronkelijk werd bewegwijzerd, maar de laatste tijd minder actief is. Meer info hier

Steun de Vlaamse overheid met Hoppinpunten

De Vlaamse overheid is bezig met het modelleren van een nieuwe manier om openbaarvervoersknooppunten te organiseren. We bespraken hoe ze OpenStreetMap konden integreren in dit project. Meer info hier

Gesprek met Eurovelo

Gesprek over hoe we kunnen samenwerken aan betere data over Eurovelo-routes. Meer info hier

Community

Nieuw forum

De OpenStreetMap Foundation heeft het nieuwe OpenStreetMap.org Community Forum gelanceerd: https://community.openstreetmap.org/

Alle berichten van het oude forum zijn gemigreerd naar dit nieuwe platform (Discourse) en je kunt de OpenStreetMap België-community hier vinden.

Meetups

Al onze meetups & evenementen worden gepubliceerd op https://www.meetup.com/openstreetmap-belgium/ en op osmcal. Een overzichtje van de meeetups in 2022:

Enkel online:

Organisatie

Corporate membership

De bedrijven die al lid waren, waren zo vriendelijk om hun lidmaatschap in 2022 te verlengen: GEO-6, Anyways, Visit Flanders. Twee nieuwe bedrijven sloten zich aan bij OpenStreetMap België: RouteYou en TomTom.

Evolutie van het aantal leden

In 2022 waren er geen leden die hun lidmaatschap opgezegd hebben, en is er één nieuw lid bijgekomen, wat het totaal nu op 28 brengt.

Vergaderingen

We hadden geen ledenvergadering in 2022, aangezien er wel vergaderingen waren in november 2021 en in januari 2023.

Er waren twee officiële bestuursvergaderingen. Notulen zijn hier beschikbaar: https://github.com/osmbe/working-group-bylaws/tree/master/minutes