Volgende evenement :

Projecten

Gratis basiskaart van België

Met dit project bieden we een gratis OpenStreetMap basiskaart aan voor België. Deze laag is beschikbaar voor iedereen in projecten met OpenLayers, Leaflet en dergelijke. De meeste tile servers hebben een restrictief gebruiksbeleid, wat betekent dat je in de praktijk commerciële dienstverleners moet gebruiken (zoals Mapbox, Stamen, …) of zelf tiles moet hosten.

Jonathan Beliën

Hiking maps with OSM!

Gratis lokale kaarten, geoptimaliseerd voor wandelen! In samenwerking met OpenStreetMap België, biedt de website hiking.osm.be topografische wandelkaarten aan, klaar om af te drukken. Deze kaarten belichten de gemarkeerde wandelroutes in België, op een gedetailleerde topografische achtergrond. Deze topografische achtergrond is gebaseerd op de OpenArdenneMap cartografische stijl, een stijl speciaal ontwikkeld voor gedrukte kaarten, met een laag aantal kleuren, duidelijke contrasten, en een sterke nadruk op labels (gebaseerd op het Alfphabet lettertype), in de traditie van de Belgische NGI topografische kaarten van de jaren 1960 tot 1980.

Julien Minet

Mapathons

Bij OpenStreetMap België ondersteunen we het project Missing Maps door regelmatig Mapathons te doen. Elk jaar treffen rampen over de hele wereld en ongeveer 100 000 mensen. Veel van de plaatsen waar deze rampen zich voordoen, ontbreken vaak op elke kaart en eerste hulpverleners hebben niet de informatie om waardevolle beslissingen te nemen met betrekking tot hulpverlening.

OpenStreetMap Belgium

Open Beeldmateriaal op Straatniveau

Waarom beeldmateriaal op straatniveau belangrijk is en waarom het open moet zijn Overal ter wereld maken mensen digitale kopieën van de wereld. Misschien willen ze weten waar de winkels zijn, of hebben data nodig om een zelfrijdende auto te trainen, of ze willen weten waar er verkeersborden staan. Dit werk wordt gedaan door bedrijven, overheden en vrijwilligers in crowdsourcing projecten.

Joost Schouppe

Road completion project

Hoewel we OpenStreetMap heten, zijn niet echt álle straten gemapped in OSM. Natuurlijk hebben we een excellent routeerbaar wegnetwerk, maar toch zijn er hier en daar nog kleine fouten. De bedoeling van dit project is om die fouten te detecteren en ontbrekende wegen toe te voegen. Tegelijk willen we er ook voor zorgen dat we nooit achterlopen op de overheidsdata, en dat we fouten aan overheidskant kunnen laten nakijken door hen.

Joost Schouppe, Ben Abelshausen & Jonathan Beliën

Traffic Sign Project

In Vlaanderen zijn alle verkeersborden open data. Deze informatie is enorm nuttig. Nou ja, ze zou het kunnen zijn. De meeste verkeersborden dateren van meerdere jaren geleden en zijn sindsdien niet bijgewerkt. Het Vlaamse project Verkeersborden.vlaanderen wil daar verandering in brengen. Gemeente na gemeente zien we dat er updates beginnen te komen.

Joost Schouppe, Ivan Diaz

MapComplete

OpenStreetMap (OSM) wordt hoe langer hoe vaker gebruikt als basiskaart. Maar we méér dan enkel een kaart – we zijn een open geografische databank. Hoeveel applicaties ken je wel niet om dingen te crowdsourcen als drinkwaterfonteintjes, openbare toiletten, kampeerplekken, cafés met Wi-Fi, parkings, enzovoort? Helaas hebben al die apps hun eigen kleine datasilo.

Pieter Vander Vennet

Erfgoed in Vlaanderen en crowdsourced projecten

Introductie In dit artikel wil ik tonen hoe je informatie over onroerend erfgoed kan toevoegen aan crowdsourced projecten zoals OpenStreetMap en enkele Wikimedia-projecten. In België wordt de lijst van onroerend erfgoed beheerd door drie agentschappen, een voor Vlaanderen, een voor Brussel en een voor Wallonië. Voor Vlaanderen is er het Agentschap Onroerend Erfgoed.

escada

Mapper of the Month

Mapper van de maand was één van onze eerste projecten. Het valt ons op dat er veel aandacht is voor oftwel mensen die iets met OSM doen in hun job of voor diegenen die één van de vele softwaretools bouwen in het OSM-ecosysteem, terwijl het eigenlijk de mappers zijn die de kaart elke dag levend houden.

Pierre Parmentier & Marc Gemis