Gratis basiskaart van België

Project lead: Jonathan Beliën


belgium-basemap1.png

Met dit project bieden we een gratis OpenStreetMap basiskaart aan voor België. Deze laag is beschikbaar voor iedereen in projecten met OpenLayers, Leaflet en dergelijke. De meeste tile servers hebben een restrictief gebruiksbeleid, wat betekent dat je in de praktijk commerciële dienstverleners moet gebruiken (zoals Mapbox, Stamen, …) of zelf tiles moet hosten. Met OpenStreetMap Belgium willen we een derde optie aanbieden, zodat je voor België een open, gratis en gemakkelijk alternatief hebt.

Met de project hosten we de standaard OpenStreetMap achtergrondkaart lichtjes aangepast op maat van België. Je hoeft dus geen technische kennis te hebben en je moet niet afhankelijk zijn van commerciële dienstverleners. In de Belgische stijl tonen we aangepaste iconen voor bijvoorbeeld treinstations en bushaltes. Maar het belangrijkste is dat we de kaart aanbieden in drie talen:

Met de standaard name of naam toon je plaatsnamen en straten met de naam in de lokale taal. In Brussel en sommige faciliteitengemeenten betekent dit dat de namen tegelijk in het Frans en het Nederlands getoond worden. De Franse en Nederlandse versie geven voorkeur aan die taal, indien beschikbaar. In Brussel maakt dit de kaart veel leesbaarder. In de rest van het land krijg je dan bijvoorbeeld Grammont te zien voor Geraardsbergen in de Franstalige versie, of Bergen voor Mons in de Nederlandstalige versie.

Specifieke iconen

Hoe de basiskaart gebruiken?

Je kan de versies van de basiskaart hier zien: https://tile.osm.be/.

Iedereen kan en mag de tiles gebruiken in hun eigen toepassingen, bijvoorbeeld via OpenLayers of Leaflet. Gedetailleerde info om ze via OpenLayers of Leaflet, te gebruiken, vind je hier: https://openstreetmap.be/en/projects/howto.html#how-to-use-free-openstreetmap-belgium-baselayer (EN)

We vragen wel de gebruiksvoorwaarden te respecteren!

Project documentatie

Project key events

We hebben eerst geprobeerd om de OSMBE basemap te maken als VectorTiles, maar de technologie was daar toen nog niet rijp voor. Dus we gebruiken de klassieke rastertiles op basis van de documentatie op https://switch2osm.org/: