Traffic Sign Project

Project lead: Joost Schouppe, Ivan Diaz


Samenscholingsverbod_Doel.jpeg Een verkeersbord dat een OpenStreetMap kaart weergeeft

In Vlaanderen zijn alle verkeersborden open data. Deze informatie is enorm nuttig. Nou ja, ze zou het kunnen zijn. De meeste verkeersborden dateren van meerdere jaren geleden en zijn sindsdien niet bijgewerkt. Het Vlaamse project Verkeersborden.vlaanderen wil daar verandering in brengen. Gemeente na gemeente zien we dat er updates beginnen te komen. Verscheidene gemeenten hebben een volledige update uitgevoerd, of doen op zijn minst aan occasionele aanvullingen.

In een perfecte wereld, wanneer de gemeente beslist om een verkeerssituatie te wijzigen (een nieuwe snelheidslimiet, een nieuwe eenrichtingsbeperking,…), gaan ze aan de slag in deze databank. Eerst komt er een gepland bord. Als het dan geïnstalleerd is, wordt het een echt bord. Het echte bord wordt aangeboden aan de OSM mapping gemeenschap (en Waze, TomTom, Here, …) en zij voegen de informatie toe aan de betreffende straat - bijna in real time.

We zijn er nog niet helemaal, maar de bewerkingen in de database die plaatsvinden zijn wel al nuttig. Uiteraard omdat het een betere kaart oplevert. Minder vanzelfsprekend omdat het iedereen veel tijd bespaart. We krijgen vaak een mailtje van gemeenten: “Hé, we hebben de werkelijkheid veranderd, kunnen jullie nu je kaart aanpassen”. Wij willen kunnen zeggen: “oh dat weten we, we hebben het al bijgewerkt!”.

Dus we bouwen voort op een tool in de traditie van Road Completion om ervoor te zorgen dat als de overheid de gegevens levert, wij kunnen garanderen dat we up-to-date zijn. Gebruikers van OSM-gegevens zullen kunnen zien hoe goed we nieuwe verkeersborden bijhouden - ze hoeven ons niet op ons woord te vertrouwen dat de gegevens goed zijn. Dit soort project kan op zijn beurt een kleine stimulans zijn voor meer gemeenten om hun deel van de database online te houden. Net als bij Road Completion controleren we daarbij “per ongeluk” ook de data van de overheid. Als we verkeersborden in kaart brengen, zien we fouten. Vaak gebruikersfouten, soms logische fouten. Als we dat melden, kunnen we gemeenten helpen om de kwaliteit van hun gegevens of zelfs de lokale realiteit te verbeteren.

Helderder betekent bijgewerkt na 2019 Verkeersborden in Vlaanderen, met uitlichting van borden vanaf 2019.

In de praktijk

We hebben een MapRoulette-taak online die periodiek wordt bijgewerkt. Deze taak biedt gewoon de meest recente verkeersborden als microtaken: de uitdaging is om hun effecten in kaart te brengen.

Hoe doen we dat?

De code is beschikbaar op Github. U kunt daar problemen plaatsen. Een eerste proof of concept is gebouwd door Joost Schouppe. Ivan Diaz van TomTom herbouwde de hele workflow in Python en bereidde een workflow voor om de updates uiteindelijk volledig automatisch uit te voeren.

Wat is de volgende stap?

Belangrijkste gebeurtenissen