Mapper van de maand: Besfort Guri (Kosovo)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.

Hallo Besfort! Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Ik ben Besfort Guri uit Prizren, Kosovo, het jongste land van Europa. Ik ben een bestuurslid bij FLOSSK (Free Libre Open Source Software Kosova) een NGO die FLOSS promoot in Kosovo. Ik leid ook een klein bedrijf genaamd OpS-IN waar we software ontwikkelen gebaseerd op GIS.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
FLOSSK organiseerde in 2009 voor de eerste keer een conferentie genaamd Software Freedom Kosova. Tijdens deze conferentie maakte ik kennis met OpenStreetMap. Daarna begon ik bij te dragen aan wiki.openstreetmap.org met het vertalen in het Albanees van verschillende materialen en ook met het in kaart brengen.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik gebruik OpenStreetMap in mijn dagelijks werk, dus van navigatie tot andere toepassingen van data.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
De laatste tijd draag ik meer bij aan community ontwikkeling dan aan mapping. Het is jaren geleden sinds FLOSSK OpenStreetMap Foundation Local Chapter is geworden (Uitgevers nota - Op 24 september 2020), wat we nu proberen te ontwikkelen door data te openen, meer mensen bij OpenStreetMap te betrekken, en met scholen in Kosovo te werken.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Zoals ik al zei ben ik tegenwoordig niet echt actief in kaart brengen, maar ik breng meestal wegen en gebouwen in kaart.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Als mapper en als deel van FLOSSK zijn mijn grootste verwezenlijkingen twee dingen: de eerste is dat FLOSSK de State of the Map Southeast Europe conferentie organiseerde in mijn thuisstad Prizren en de tweede is dat FLOSSK een OpenStreetMap Foundation Local Chapter werd.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Misschien moet de vraag zijn: waarom bijdraag je aan het OpenStreetMap project. Ik zou zeggen dat ik blij ben met de vooruitgang die we hier doen.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ja, we hebben een project dat gesteund wordt door OpenStreetMap Foundation, genaamd Mapping Villages and Settlements in Kosovo. Via dit project organiseren we zestien mapathons met middelbare scholen in heel Kosovo, waarbij verschillende dorpen en nederzettingen in kaart worden gebracht, en deelnemers worden uitgenodigd voor de OpenStreetMap Kosovo Telegram Group waar we 96 leden hebben.
Heb je contact met andere mappers?
Ja, ik sta in contact met mappers uit Kosovo, België en van over de hele wereld. In 2019 tijdens FOSDEM organiseerde OpenStreetMap België een bijeenkomst waar ik aan deelnam en ik heb nog steeds contact met velen van hen, zoals Jonathan Beliën en Joost Schouppe.
Naar u mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
Kort antwoord zal zijn Community and Data.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
Ik zou zeggen eerst en vooral de Community, Local Chapters over de hele wereld omwille van lokale kennis en lokale noden.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Over Kosovo, zou ik zeggen dat het belangrijkste kanaal de Telegram groep is, terwijl wereldwijd zou ik zeggen dat de belangrijkste kanalen de mailinglijsten zijn.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Ja, ik heb een OpenStreetMap België T-shirt Crazy about Mapping.

Dank je, Besfort, voor dit interview.

Vertaald uit het Engels door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met de hulp van DeepL Translator.