Mapper van de maand: Nicxon Piaso (Papoea-Nieuw-Guinea)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.

Hallo Nicxon. Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Ik ben landmeter van beroep met een graad in landmeetkunde van de Technische Universiteit van Papoea-Nieuw-Guinea. Ik werk als mijnopzichter en een deel van mijn werk bestaat uit het in kaart brengen met behulp van 3D software. Ik heb ook interesse in open-source cartografie waarbij kaarten gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
Ik leerde OpenStreetMap kennen in 2006 maar was niet echt geïnteresseerd omdat ik er geen kennis van had. In Papoea-Nieuw-Guinea zijn niet veel mappers op de hoogte van OpenStreetMap en de vele voordelen ervan voor de samenleving. Nadat ik OpenStreetMap bezocht had en zag dat het grootste deel van Papoea-Nieuw-Guinea niet in kaart was gebracht, vooral in mijn provincie, begon ik kaarten te maken in mijn stad en uiteindelijk ook in andere steden in Papoea-Nieuw-Guinea.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik gebruik OpenStreetMap via F4map.com omdat ik ook virtuele tours doe - voor story-mapping kaarten - en 3D modellen die gegenereerd worden als 3D gebouwen in F4 Map, wat mij geschikt lijkt om te gebruiken in mijn story-maps.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik ben een algemene medewerker en ik kaart vooral in Papoea-Nieuw-Guinea, vooral in de provincies waar ik rondreis.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik breng alles in kaart zoals gebouwen, recreatiegebieden, wegen, landgebruik, enz. die nog niet in kaart zijn gebracht in mijn land, Papoea-Nieuw-Guinea. Ik heb me nog in geen enkel gebied gespecialiseerd omdat de meeste gebieden in Papoea Nieuw Guinea nog niet volledig in kaart zijn gebracht in OpenStreetMap. Als alles klaar is, dan zou ik kunnen kijken naar specialisatie.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Mijn grootste verwezenlijking als mapper is dat ik de meeste gelijkgestemden in OpenStreetMap feedback zie geven en dat ik in een netwerk zit dat ons werk waardeert door geweldige suggesties te delen voor verbetering van OpenStreetMap kartering.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Ik doe dit omdat ik zie dat het grootste deel van Papoea Nieuw Guinea nog steeds niet in kaart is gebracht in vergelijking met andere delen van de wereld, waar er meer mappers zijn dan in dit land. Ook zie ik dat de meeste OpenStreetMap kaarten gebruikt worden als basis voor humanitair kaartwerk, vooral bij rampen, en mijn bijdrage aan OpenStreetMap in Papua Nieuw Guinea zal een rol spelen, want wie weet wanneer een ramp hier toeslaat en kaarten schaars worden.
Ook worden de meeste kaarten in Papoea-Nieuw-Guinea bijgehouden door de overheid en zijn ze niet gemakkelijk beschikbaar voor de bredere gemeenschap die benadeeld is. Ik zag die noodzaak en werd actief in het in kaart brengen met behulp van OpenStreetMap, beginnend in mijn thuisstad, Mendi in de Southern Highlands Provincie, en uiteindelijk werkend naar andere provincies toe.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ik promoot nog steeds OpenStreetMap mapping om mensen, vooral landmeters, GIS Techs en cartografen die mijn vrienden zijn op mijn social media pagina, zoals Facebook of Instagram of YouTube, te laten bijdragen aan OpenStreetMap mapping voor het algemeen belang. Sommigen hebben geantwoord dat ze dat zouden doen, maar de meesten doen nog steeds niet actief mee zoals ik.
Heb je contact met andere mappers?
Ja, ik heb contact met een aantal mappers in Papoea-Nieuw-Guinea en sommigen hebben zelfs interesse getoond in mijn werk door me berichten te sturen om samen te werken aan een aantal innovatieve mapping projecten, bijvoorbeeld een Software Engineer vroeg of we konden werken aan kieskring mapping (1) met behulp van LeafletJS in Papoea-Nieuw-Guinea, maar vanwege werkverplichtingen, zei ik dat ik niet kon reizen.
Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
De beste eigenschap is dat het gemakkelijk toegankelijk is voor mappers, zelfs vrijwilligers, om kartering te doen in hun interessegebieden. De andere grote kracht is dat het ook kan worden geïntegreerd met andere programma’s van derden, zoals Mapillary of KartaView, om OpenStreetMap kartering naar een hoger niveau te tillen. Ik waardeer andere externe ontwikkelaars die veel moeite doen voor de integratie met OpenStreetMap.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
Het grootste voordeel is dat het gemakkelijk toegankelijk is voor mappers, zelfs vrijwilligers, om kartering te doen in hun interessegebieden. De andere grote kracht is dat het ook kan worden geïntegreerd met programma’s van derden, zoals Mapillary of KartaView, om OpenStreetMap kartering naar een hoger niveau te tillen. Ik waardeer andere externe ontwikkelaars die veel moeite doen voor de integratie met OpenStreetMap.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Ik ben ook een fan van OpenStreetMap in Facebook en andere derde partij programma’s die gebruik maken van OpenStreetMap platform voor integraties.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Ik voel dat OpenStreetMap een zegen is voor de meesten van ons als mappers, omdat de meeste andere software programma’s niet gratis zijn en je geen toegang hebt tot deze kaarten, tenzij je betaald om de hard copy kaarten te gebruiken. Ook zijn er beperkingen, omdat de meeste kaarten eigendom zijn van overheidsinstellingen, waardoor het voor gewone burgers erg moeilijk is om toegang te krijgen tot deze kaarten.
Ik wil graag mijn dank uitspreken aan de ontwikkelaars die achter de ontwikkeling staan en onvermoeibaar en belangeloos werken om OpenStreetMap voor ons te verbeteren, vooral in achtergestelde landen die misschien niet in staat zijn om toegang te krijgen tot kaarten voor ons gebruik.
Ook dank aan al mijn vrienden op OpenStreetMap die mij positieve commentaren sturen en ook voor het smeden van een vriendschap in de OpenStreetMap familie van mappers over de hele wereld, die misschien geïsoleerd werken, maar dankzij dergelijke netwerken, wordt ons geïsoleerde karteringswerk erkend door gelijkgestemde mappers die ons werk waarderen.

Hartelijk dank, Nicxon, voor dit interview.

Vertaald uit het Engels door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.

(1) electoral ward mapping i.e. mapping out small council wards; zie ward (deelgebied) of stemdistrict