Mapper van de maand: LivingWithDragons (UK)

- Pierre Parmentier


2021-gregory-mapping-scotland.png

Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.

Hallo Gregory. Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Hallo, ik ben Gregory Marler. Ik heb veel in kaart gebracht, voornamelijk in het noordoosten van Engeland. De gemeenschap is fantastisch, dus ik hou ervan om te vieren hoe we gegevens, vaardigheden en kennis delen. Dat betekent dat je me misschien ‘Maps!’ hebt horen roepen om ieders aandacht te trekken als de conferentie begint.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
In 2006, voordat er smartphones bestonden, zocht ik redenen om de aanschaf van een GPS te rechtvaardigen, naast geocaching. Wat later werd OpenStreetMap genomineerd voor een prijs georganiseerd door mijn werkgever, dus schreef ik er een korte blogpost over. In 2007 verhuisde ik van Durham naar een nieuwe stad. Toen heb ik mijn Living With Dragons blog[^1] gemaakt om de organisatie van kaarten te documenteren maar buiten diegene waarvab ik al had bijgerdragen. Er werd veel verkend en veel geleerd, geocaching werd een voormalige hobby van mij.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Nu de basis zo goed in kaart is gebracht, is het een natuurlijke gewoonte om naar de website te gaan of OsmAnd te openen als ik een kaart wil om te navigeren of te helpen visualiseren waar mensen het over hebben. Omdat ik sinds kort een brommer heb, zijn mijn OsmAnd-instellingen aangepast om de routeplanning optimaler te maken. Natuurlijk gebruik ik OpenStreetMap nog steeds als een basis om op verkenning te gaan — naar plaatsen die er interessant uitzien of die goed zouden zijn om beter in kaart te brengen, zelfs gewoon een wandeling maken over goed in kaart gebrachte paden, maar die voorbij een paar nota’s gaan.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
De bovenste referentie, HDYC[^2], bestempelt mijn account als een ‘Great Mapper’, maar in meer dan 15 jaar zijn er zeker verschillende seizoenen van mijn bijdragen geweest. Het aantal bewerkingen is niet meer zo groot als vroeger, en County Durham heeft nu verschillende gepassioneerde bijdragers. Ik wil weer de boodschap delen waarom OpenStreetMap zo belangrijk is en manieren vinden om nieuwe mensen uit te nodigen voor onze gemeenschap. Zoals gezegd droeg ik een beetje bij door te bloggen, maar de laatste jaren werd dat overgenomen door mijn Mapper Diaries[^3] video’s. Er gaat veel tijd zitten in de inhoud daarvan, dus ik ben momenteel aan het kijken in hoeverre ik daarmee doorga.

Gregory mapping action

Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Wat ik in kaart breng varieert voortdurend, en het is leuk om iets te zien dat je in kaart wilt brengen maar waarvan je nog niet weet welke tags je moet gebruiken. Ik heb me vaak geconcentreerd op voetpaden met hun bankjes, hekken, slagbomen en kenmerken die helpen bevestigen dat je bent waar je denkt te zijn. De sensatie van het zien van een nieuwbouwwijk zet me ertoe aan onze kaart zo actueel mogelijk te maken, maar ik zou ook graag zien dat de omliggende straten net zo veel kaartliefde kregen. Het enige waarin ik niet gespecialiseerd ben, zijn huisnummers. Ik probeer die volledig in kaart te brengen, maar ik ben er traag in en de computergestuurde kant kan zo saai zijn.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Mijn grootste claim is dat ‘ik Durham op de kaart heb gezet… letterlijk’ en ik veronderstel dat het een prestatie is om alle wegen en de meeste paden binnen een straal van twee mijl van het stadscentrum in kaart te brengen voordat iemand anders erbij kwam of voordat we luchtfoto’s hadden die we konden gebruiken. Ik heb veel individuele knooppunten en wegen die me blij maken als ik me herinner dat ik het was die ze op de kaart kreeg. Dit kan een cliché zijn, maar mijn grootste prestatie is een samenwerking met alle medewerkers en resulteert erin dat ons project zo gegroeid is dat ik niet langer hoef te argumenteren ‘als mensen de kaart gebruiken, zullen meer mensen bijdragen en hem repareren’. In plaats daarvan bekijken miljoenen de kaart, zelfs als ze het niet weten, en we hebben veel bijdragers in ruil daarvoor.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Oorspronkelijk werd ik gemotiveerd door me voor te stellen hoe de gegevens gebruikt konden worden als ze bestonden. Ik vond het zo leuk om plaatsen te verkennen en wat ik vond met anderen te delen. OpenStreetMap heeft ook een liefde voor kaarten in mijzelf blootgelegd, het is zo heerlijk om de kaart te zien veranderen en plaatsen digitaal te verkennen voordat of nadat je ze persoonlijk hebt verkend.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Blijf praten over wat je doet. Vertel je vrienden over het coole ding dat je hebt ontdekt, deel links van geweldige mapping die mensen hebben gedaan of manieren waarop ze de kaart hebben gebruikt. Blijf ermee doorgaan, zelfs als je vrienden het zat zijn omdat je altijd iets te zeggen hebt over de kaarten. Negeer wanneer ze je bespotten omdat je de symbolen van een enkele kaart die zij gebruiken niet kent, en herinner hen eraan dat het geweldig is om verschillende kaartstijlen te gebruiken omdat het de gegevens zijn die er echt toe doen!

Gregory speaking

Heb je contact met andere mappers?
Ik heb vrienden die ik via OpenStreetMap heb gemaakt, hoewel ik niet zo goed ben in het onderhouden van contact. Onlangs was ik op bezoek in een klein stadje en kwam ik een mapper tegen bij de plaatselijke supermarkt. Over het algemeen houd ik contact via de conferenties, en via Twitter als ik daar aandacht aan besteed. Soms als ik een plaats bezoek vind ik het leuk om te zien wie de wegen of bepaalde toeristische attracties heeft bewerkt. Het is leuk als ik de gebruikersnaam herken en er persoonlijk mee heb gesproken, maar dat wordt in het Verenigd Koninkrijk steeds zeldzamer.
Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
De open tags zijn de grootste kracht van OpenStreetMap en blijven de manier waarop het zich onderscheidt van andere gegevensbronnen. Dit leidt tot verschillende toepassingen van de gegevens, maar nodigt ook verschillende mensen en interesses uit om mee te werken. Er zijn nog veel meer sterke punten van OpenStreetMap, ik denk zo’n vijf, maar daar kan ik een hele lezing/blog aan wijden als inleiding op het project en waarom de naam zo beperkend is.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
Er zijn veel uitdagingen van het project, en veel mensen zullen hun mening hebben over welke de grootste is. Dat is op zich al een uitdaging, maar we moeten voorkomen dat we daardoor vastlopen. Ik zie de details en de diversiteit van de gegevens voortdurend nieuwe uitdagingen en grotere hindernissen opwerpen om op te lossen en tegelijkertijd iedereen tevreden te houden. De bewerkingshulpmiddelen moeten eenvoudig blijven, maar er zijn zoveel punten te laden en dimensies te visualiseren. Het wordt steeds ongebruikelijker dat een mapper absoluut alles moet zien, maar wat verbergen we als het belangrijk zou kunnen zijn of verband zou kunnen houden met wat ze veranderen?
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Ik ben vreselijk in het bijhouden van nieuws, dus als ik de tijd heb lees ik natuurlijk weeklyOSM door en kijk ik welke interessante dingen ik moet weten of waar ik me op moet richten. De OpenStreetMap subreddit pikt soms een paar discussies op, en de tag op Instagram geeft me een beetje vreugde wanneer goed in kaart gebrachte plaatsen worden gedeeld.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Ga ervan uit dat iedereen vriendelijk is en aardig probeert te zijn. Stuur een bericht naar een collega als je hem wilt bedanken voor wat hij heeft gedaan of als je iets wilt bespreken dat niet klopt. Als er een probleem is dan is het mogelijk dat ze niet begrepen wat ze deden of dat je de toon van hun bericht verkeerd hebt gelezen. Wees zelf vriendelijk en aardig, en dan is mijn veronderstelling over andere mappers minder waarschijnlijk verkeerd.

Hartelijke dank, Gregory, voor dit interview.

Vertaald uit het Engels door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.

[^1] Living With Dragons blog [^2] HDYC [^3] Mapper Diaries on YouTube