Mapper van de maand: Lorenzo Stucchi (Italië)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.

Hallo Lorenzo. Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Hallo, ik ben Lorenzo Stucchi, op OpenStreetMap te vinden als LorenzoStucchi.
Ik ben een promovendus in Milieutechniek aan de Politecnico di Milano in Italië. Ik ben ook, sinds 2021, de nationale coördinator van vrijwilligers voor OpenStreetMap voor Wikimedia Italia1, de Italiaanse lokale afdeling van de OpenStreetMap Foundation. Ik maak ook deel uit van de staff van PoliMappers2.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
Ik kwam voor het eerst in aanraking met OpenStreetMap tijdens een cursus Geografisch Informatiesysteem in mijn bachelor, maar ik gebruikte het als klant. OpenStreetMap was slechts één van de beschikbare achtergronden in de gemaakte kaarten. Ik was echter nieuwsgierig om daar meer over te ontdekken. In hetzelfde jaar werd er een presentatie van OpenStreetMap en YouthMappers georganiseerd op de universiteit. Tijdens dat evenement, in november 2016, werd PoliMappers opgericht en besloot ik in het bestuur te stappen. Tijdens de volgende evenementen van PoliMappers ontdekte ik meer over OpenStreetMap, remote mapping en het Humanitarian OpenStreetMap Team. In 2018 presenteerden we als PoliMappers ons werk op een Italiaanse conferentie, MERGE-IT. Het was het eerste offline contact met de Italiaanse gemeenschap en Wikimedia Italia. In 2018 kwam ik ook in contact met de wereldwijde gemeenschap tijdens de State of the Map 2018 in Milaan, waar ik vrijwilligerswerk deed.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik gebruik OpenStreetMap vaak in mijn onderzoek als invoergegevens voor het testen van bepaalde modellen of als achtergrond voor sommige geproduceerde kaarten. Bovendien sta ik graag in contact met de gemeenschap. Ik gebruik het dus ook om contacten te leggen en nieuwe mensen te ontmoeten.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik ben actief, maar wil graag meer betrokken zijn bij het in kaart brengen. Ik besteed minstens een half uur of een uur per dag aan OpenStreetMap, maar vooral aan het plannen van activiteiten voor de gemeenschap. Door mijn rol als coördinator voor Wikimedia Italia probeer ik een contactpunt te zijn voor de gemeenschap en anderen die geïnteresseerd zijn in het project. Als ik in kaart breng, doe ik dat meestal tijdens het PoliMappers-evenement, dus voornamelijk op afstand. Of ik breng in kaart in de buurt van mijn woonplaats, in de buurt van Milaan.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik werkte aan mijn masterthesis en een jaar later aan een project met de naam ViaLibera?!3. Het project was gericht op het in kaart brengen van de toegankelijkheid van een aantal gebieden in de stad Milaan, met de steun van scholen en met de validatie van mensen met een lichamelijke beperking. Ik werd een behoorlijke expert in het onderwerp en tijdens mijn werk was ik in staat om ongeveer 60 middelbare scholieren te onderwijzen over dit soort kaarten. Bovendien werd het in kaart brengen ook opgenomen in de cursus Collaborative and Humanitarian Mapping4 die ik samen met anderen organiseerde aan de Politecnico di Milano. Tijdens de zesde les droegen ongeveer twintig studenten bij aan het in kaart brengen van dit onderwerp.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Het is echt bemoedigend dat de methodologie die ik heb gedefinieerd voor het in kaart brengen van de toegankelijkheid in steden, in andere steden over de hele wereld is gebruikt. En er zijn nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld om dit soort kartering en het gebruik van deze gegevens te ondersteunen.
Dezelfde kartering is ook voortgezet in Milaan, dankzij de gemeentelijke agentschappen AMAT, die hun surveys rechtstreeks in OpenStreetMap integreren. Bovendien gaan ze ook tools ontwikkelen om de meest kritieke gebieden te identificeren en vervolgens de stoepranden en trottoirs te repareren.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Sinds het begin van mijn reis naar OpenStreetMap zijn alle cartografische activiteiten een gemeenschapsmoment geweest. Ik houd altijd van het idee dat het project meer is dan alleen een database, het is een gemeenschap met een gemeenschappelijk doel. Het organiseren van mapping parties is dus altijd een grote motivatie geweest voor de mapping activiteit.
Een grote motivatie is ook altijd de waardering van de andere mappers en bijdragers. In 2015 bijvoorbeeld leerde een samenwerking tussen het Humanitarian OpenStreetMap Team en professoren en PhD’s van Politecnico tweehonderd 10-jarige kinderen hoe ze gebouwen in kaart moesten brengen. Tijdens dit evenement werden meer dan 5000 gebouwen in kaart gebracht in eSwatini5. Vier jaar later, in een lezing tijdens State of the Map 2019, bedankte de presentator deze bijdrage6. Het was belangrijk voor zijn onderzoek. Ik geloof dat dit de grote kracht is van OpenStreetMap, het creëren van data voor toekomstige projecten.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ik vind het altijd belangrijk om de gemeenschap te motiveren. De wereldwijde evenementen zijn altijd een geweldige gelegenheid om andere mappers van over de hele wereld te ontmoeten. Ze kunnen echter te duur of te complex zijn om te bereiken, aangezien bijna alle mappers vrijwilligers zijn.
Ik geloof dus dat nationale of lokale bijeenkomsten en mapping parties essentieel zijn om de gemeenschap samen te brengen. Als Wikimedia Italia organiseren we elk jaar de OSMIt, een eendaags evenement voor de gemeenschap. Over het algemeen is het op zaterdag, na de FOSS4G-IT. In 2023 werd het gehouden in Bari in juni. We promoten en ondersteunen ook de bijeenkomsten van lokale gemeenschappen.
Heb je contact met andere mappers?
Ja. Sinds mijn activiteiten als vrijwilligerscoördinator heb ik altijd geprobeerd in contact te blijven met andere mappers. Ze kunnen contact met me opnemen via Telegram of op OpenStreetMap. Ze kunnen me ook schrijven op lorenzo dot stucchi at wikimedia dot it.
Als ze een project in gedachten hebben, proberen we altijd verbindingen te leggen om die projecten te starten.
Er wordt ook vaak contact met me opgenomen vanwege ontbrekende naamsvermelding. Enkele jaren geleden heb ik deze repository op GitHub gelanceerd om ontbrekende naamsvermeldingen snel te kunnen melden7. In twee jaar waren er meer dan 90 problemen open, en meer dan 90% is opgelost.
Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
Zoals ik al eerder zei, is OpenStreetMap niet alleen een database, maar een gemeenschap van mensen die besluiten hun vrije tijd te gebruiken om gegevens en hulpmiddelen te creëren om ze te gebruiken. De gemeenschap is de meest vitale waarde van OpenStreetMap, en ik heb gezien dat we vaak niet in staat zijn om deze te waarderen.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
De eerste uitdaging die ik zie is het accepteren van nieuwe beginnende mappers in het project. Er komen mensen aan als de database al veel informatie bevat in meerdere delen van de wereld. Het is niet eenvoudig om alle tags in handen te krijgen en te leren. Als we met nieuwe mappers praten, denk ik dat het van fundamenteel belang is om ons te herinneren aan de fouten die we in het verleden hebben gemaakt.
De nieuwe mappers zijn ook nieuwe energie voor het project. Als we niet in staat zijn om ze erbij te betrekken, verliezen we nieuwe energie en verliezen we de oorspronkelijke ziel van OpenStreetMap.
Er zullen de komende jaren ook zeker andere technologische uitdagingen komen. Bovendien weet ik zeker dat we met nieuwe OSMers — niet alleen mappers — voorbereid en klaar zullen zijn om deze uitdagingen aan te gaan.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Ik probeer de Italiaanse — Telegram, forum en mailinglijst — en de lokale gemeenschapskanalen te volgen. Ook de internationale mailinglijst van de OpenStreetMap Foundation. Bovendien is de belangrijkste bron die ik probeer te volgen de WeeklyOSM, die we over een paar jaar weer in het Italiaans kunnen laten vertalen.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Onthoud dat OpenStreetMap niet alleen over kaarten gaat, maar ook over een gemeenschap, dus mensen kunnen andere ervaringen hebben dan jij, maar ze zullen zeker dezelfde passie als jij stoppen in wat ze doen. Probeer dus vriendelijk te zijn en naar andere mensen te luisteren. Als je ruzie maakt, verlies je alleen maar je tijd. Als je daarentegen je ervaringen samenvoegt, zal het project beter worden.

Hartelijk dank, Lorenzo, voor dit interview.

Vertaald uit het Engels door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.

  1. https://www.wikimedia.it/ 

  2. https://polimappers.github.io/ 

  3. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/ViaLibera 

  4. https://wiki.openstreetmap.org/wiki/PoliMappers/Collaborative_and_Humanitarian_Mapping_2021 

  5. https://www.hotosm.org/updates/2016-03-09_200_kids_map_swaziland_for_malaria_elimination 

  6. https://www.youtube.com/watch?v=B6bzW-V0zW4&t=1106s 

  7. https://github.com/osmItalia/Segnalazioni-Mancata-attribuzione-OSM