Mapper van de maand: Jonathan Beliën (België)
15.09.2017 - escada
Stel je even voor aub
Ik ben Jonathan Beliën. Ik ben een ontwikkelaar van web applications, gespecialiseerd in digitale kaarten. Ik woon in Brussel sinds mijn prilste kindertijd en ik hou heel erg van deze formidabele stad. Je kan me op bijna alle sociale media terugvinden onder het pseudoniem “jbelien” (heel origineel, ik weet het). Ik ben ook amateur fotograaf (letterlijk) en een groot liefhebber van LEGO.
Wanneer en hoe heb je OpenStreetMap leren kennen?
Volgens mijn account, heb OpenStreetMap leren kennen in 2012. Ik kan me niet goed meer herinneren wat ik toen gedaan heb, maar ik dacht wat bijdragen te hebben geleverd via MapRoulette. Dan heb ik OpenStreetMap wat uit het oog verloren tot in 2016 en de nationale mapathon. Ik ben naar die mapathon gegaan, zonder me goed te realizeren waarin ik terecht zou komen. Maar het idee om kaarten te maken voor een gebied in Afrika voor een NGO, leek me symphatiek, iets wat ik nog steeds vind trouwens. Ik heb me toen achter een computer gezet, en realizeerde me plots dat ik reeds een account had. De rest van de dag ben ik dan aan het mappen geweest! De avond na de mapathon werd ik dan uitgenodigd door Jorieke om mee iets te gaan drinken. Daar heb ik dan Joost en Yannick ontmoet. Daarna ben ik ook naar de volgende mapathon gegaan, en de volgende. Ik was ook vrijwilliger bij State of the Map, en daarna ben ik niet meer weggegaan.
Wat map je zoal? Zijn er verschillen met je begindagen?
Ik probeer om te variëren, dus ik map zowel lokaal in Brussel, ik neem deel aan HOT mapathons, en ik map uithoekjes van België en Frankrijk die nog niet gedaan zijn, bv. kleine Waalse en Franse dorpjes. Op het eerste zicht leek mijn wijk in Jette perfect in kaart gebracht te zijn, met o.a. ook bomen, vuilbakjes e.d. Dus begon ik maar met HOT projecten en Afrika, waar er “eenvoudige” zaken te mappen vielen zoals wegen, hutten, dorpjes, …) Daarna ben ik terug gaan kijken naar Brussel, en nu ik wat meer vertrouwd ben met OpenStreetMap, zal ik gemakkelijker zaken durven toevoegen, bv. ontbrekende winkels e.d. Ik breng nu ook wijzigingen aan, zoals ik die op de grond heb waargenomen. Ten laatste hou ik me nu ook bezig met bepaalde delen in Wallonië die even verlaten lijken op de kaart als delen van Afrika. Ik voeg daar nu de ontbrekende dorpjes toe.
Hoe map je?
Het grootste deel van de map ik vanuit mijn bureaustoel, of vanop een stoel bij een mapathon. Ik gebruik daarbij het mooie gereedschap, genaamd JOSM. Maar ik ben me ervan bewust dat het minstens even nuttig is om op het terrein zaken te gaan waarnemen. Misschien is dat zelfs wel nuttiger. De laatste tijd gebeurt het dan ook dat ik een “field paper” afdruk en een wandeling ga maken in een Brusselse wijk om te noteren wat er zoal ontbreekt of foutief op de kaart staat.
Hoe verzamel je data op het terrein?
Zoals hierboven gezegd, definieer ik eerst een gebied dat ik wil ontdekken. Ik druk dan een aantal “field papers” af, ik neem een blauwe en rode balpen mee en begeef me naar buiten. In de desbetreffende wijk, wandel ik dan langs alle straten op een zo systematische mogelijke manier. Op vakanties ga ik anders te werk. Ik probeer me dan een aantal zaken te herinneren die mogelijks ontbreken op de kaart, en ik maak een aantal foto’s tijdens de wandeling. Achteraf zal ik dan op basis van die foto’s en mijn geheugen een aantal zaken in kaart brengen.
Waar map je zoal?
Brussel is reeds behoorlijk goed gemapped, ik heb dan ook meer bijgedragen buiten Brussel. Maar Brussel ligt me nauw aan het hart, dus het moet “perfect” in kaart gebracht worden, vandaar dat ik er toch nog werk!
Ik neem deel aan alle mapathons in België sinds de Nationale Mapathon van 2016. Maar, ik heb ook een behoorlijk aantal “HOT vakjes” afgewerkt buiten de mapathons.
Zoals ik voordien al gezegd heb, map ik ook in Wallonië en Frankrijk. Ik map dus feitelijk zowat overal en ook wel verschillende zaken, dit houdt het ook wel boeiend vind ik.
Wat is je grootste verwezelijking tot nu toe?
Mijn grootste verwezelijking, in zoverre dat men van een verwezelijking kan spreken, is waarschijnlijk HOT Project 2741 in Palestina. Het is een taak die in het leven is geroepen voor de “RightsCon”-conferentie in Brussel. Ik was aanwezig als vrijwilliger om te helpen bij deze mapathon. De mapathon was maar een matig succes, maar ik had er de kans te praten met Palestijnen die voor dit evenement naar Brussel waren afgereisd. De volgende dag ben ik opgestaan en nam me voor het werk van de vorige avond verder te zetten. Ik ben dan begonnen met aan een vakje te werken, dan een volgend, … tot op het moment dat ik dacht “Tiens, alle vakjes zijn gedaan”. Ik besefte dan pas dat ik verscheidene uren had door gebracht met het mappen van 102 vakjes. Ik besef tot vandaag niet wat er die morgen is gebeurd. Ik vermoed dat het een mengeling van interresse in een bepaald project en het amusement van het mappen van vakjes.
Ik heb eveneens de gemeente Doische in kaart gebacht. Omdat ik daar familie heb wonen, ben ik er gebouwen beginnen mappen. Het werk is nog niet afgewerkt, verre van, maar ik spendeer er regelmatig tijd aan.
Waarom map je?
Omdat ik voor mijn werk met digitale kaarten OpenStreetMap gebruik, is belangrijkste motivatie mijn werkinstrumenten te verbeteren. Met iedere bijdrage, wordt mijn werk beter!
Maar, natuurlijk ben ik het idee genegen van een kaart die de hele wereld omvat en op ieder moment beschikbaar is voor iedereen. Natuurlijk zijn we daar nog niet, maar met iedere mapathon, iedere wijziging, komen we dichter bij dit doel! Het volstaat om OpenStreetMap te vergelijken met om het even welke andere kaart, om te zien op welke gebieden OpenStreetMap onverslaanbaar is.
Wat is het moeilijkste aan karteren?
Enkele maanden geleden zou ik nog gezegd hebben: relaties! Maar sindsdien heb ik aan verschillende relaties van fietsroutes in Brussel gewerkt in het kader van Open Summer of Code. En ik moet toegeven, eens men er mee bezig is, worden die relaties (een beetje) minder angstaanjagend!
Nu denk ik dat het moeilijkste is om al die verschillende mensen met verschillende ideeën te laten samenwerken. Er zijn regelmatig geanimeerde discussies op de mailing list over hoe dit of dat kan gekarteerd worden. Maar gelukkig loopt het telkens af zonder bloedvergieten.
Wat zijn je plannen voor de nabije toekomst?
Alle gebouwen van Doische op de kaart zetten! Maar ook verder gaan met mijn omzwervingen in Brussel met pen en papier, beginnend met mijn wijk, maar later misschien ook de naburige gemeenten.
En hoewel het niet om mappen gaat, heb ik wel een aantal plannen i.v.m. programmeren: ik ben bezig met een gereedschap te maken die het eenvoudig moet maken om de gegevens te vergelijken met data die reeds in OpenStreetMap zit: https://github.com/jbelien/osm-compare En dan is er natuurlijk ook nog de basiskaart van België waarmee ik me bezig houd: https://tile.osm.be/
Hebt je contact met andere mappers?
Sinds de Nationale Mapathon van 2016, zie ik bijna maandelijks de harde kern van OpenStreetMap België (Hallo Joost, Ben, Joerieke, …) Toen ik die mapathon bezocht, was het niet mijn bedoeling om lid te worden van de OpenStreetMap gemeenschap. Door het contact met al die toffe mensen, heb ik wel snel beslist om meer tijd te gaan investeren in OpenStreetMap. Het is zelfs zo, dat bij de tweede mapathon, ik zelf al medewerker was, en 1 jaar later zit ik naast Ben en Joost in het bestuur van OpenStreetMap België
Gebruik je OpenStreetMap zelf?
Sinds een paar jaar gebruik ik OpenStreetMap dagelijks. In essentie enkel als kaart (via https://tile.osm.be/), maar meer en meer ook als geographische databank. Met ieder nieuw thema waarvoor OpenStreetMap een bron kan zijn, ben ik verbaasd over de kwaliteit!
Doe je nog andere zaken i.v.m. OpenStreetMap?
Sinds ik de community opnieuw heb vervoegd in 2016, ben ik vrijwilliger geweest bij verschillende mapathons verspreid over het land, de ene keer als assistent, de andere keer als controleur van de gekarteerde data.
Ik heb ook een aantal programma’s ontwikkeld ter ondersteuning van de gemeenschap:
- Inschrijvingen en ledenlijst
- Kalender
- MapTime
- Ontwikkeling en on-line brengen van de nieuwe site
- Nieuwe tool voor vergelijken van data (in ontwikkeling)
Verder ben ik sinds begin 2017 lid van het bestuur van OpenStreetMap België en help ik bij de organisatie van Meetups in Brussel.
Is er nog iets dat je ons wil meegeven?
Ik ben nu sinds anderhalf jaar echt “lid” van OpenStreetMap (zowel als mapper als als lid van OpenStreetMap België), en ik moet toegeven dat ik echt onder de indruk ben van de kwaliteit van dit gereedschap! Ik hou ervan dat de administratie en de grote bedrijven interesse hebben voor deze ongelooflijke tool (eerder dan terug te vallen op gesloten systemen zoals ze steeds gedaan hebben). Ik werk er bijna dagelijks mee samen en heb al enkele overheidsdiensten kunnen “overhalen”, maar het werk is nog niet gedaan!
Ik help nu bijna 2 jaar mee aan bijna elke meetup van OpenStreetMap België, en er zijn echt heel weinig Walen die dat doen! De gemeenschap lijkt enkel te bestaan uit Brusselaars en Vlamingen, nochtans zijn er ook Waalse mappers (allez, dat denk ik toch … dat hoop ik toch!). We hebben er met het bestuur al eens over nagedacht, maar weten nog steeds de oorzaak niet. Beste Waalse vrienden, kom een pint met ons pakken bij de volgende meetup, jullie zullen merken dat wij zeer sympahtiek zijn, we zullen jullie niet opeten! En een meetup is steeds een gezellige avond.
vertaald door Escada