Mapper van de maand: Jacques Fondaire (België)

- Pierre Parmentier


Vertaald uit het Frans door Pierre Parmentier

Jacques, wilt u zich even voorstellen aan onze lezers?

Op 12-jarige leeftijd leerde ik NGI-kaarten lezen en gebruiken met een Recta-kompas, zo kon ik bijna overal naartoe gaan. Vandaag ben ik met pensioen en ben ik geïnteresseerd in toeristische projecten. Ik woon in Athus, een kleine Belgische stad op 500 m van Groot Hertogdom Luxemburg en 2 km van Frankrijk

Hoe en wanneer heeft u OpenStreetMap ontdekt?

Vijf jaar geleden ontdekte ik OpenStreetMap via de OsmAnd-applicatie op mijn smartphone. Twee jaar geleden heb ik deelgenomen aan een training over codering in het Espace Public Numérique (Digitale Openbare Ruimte) in Aarlen. Van een consument werd ik producent.

Hoe gebruikt u OpenStreetMap?

Ik gebruik altijd de laatste versie van JOSM onder Windows 10 voor het coderen en een smartphone die Galileo-signalen kan ontvangen voor buitengebruik.

Hoe breng je in het kaart?

Voor veranderingen in mijn nabij buurt breng ik een kaart door middel van aantekeningen of door geheugen. Eenmaal voor de computer en als ik de taak complexer is, gebruik ik zoveel mogelijk gegevens om de informatie te kruisen : luchtfoto’s, foto’s of kadaster.

Wat voor soort bijdrage levert u en op welk gebied brengt u het in kaart?

De meeste van mijn coderingen bevinden zich in het zuiden van de Belgische provincie Luxemburg. Ik probeer coderingen te maken en aan te moedigen die zo gestructureerd en compleet mogelijk zijn: alle huizen van een dorp, alle wandelingen in een bezoekerscentrum, alle restaurants in de regio, bijvoorbeeld. Ik vermijd zoveel mogelijk random mapping, en ik corrigeer mogelijk de fouten.

Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?

Ik ben begonnen met het in kaart brengen van alle gebouwen in de stad Aubange. Ik heb er economische activiteiten aan toegevoegd (winkels, restaurants, kantoren, artsen, banken, accommodatie, vrijetijdsvoorzieningen…), dankzij een samenwerking met het Agence de Développement Local (Lokaal Ontwikkelingsagentschap). Ik heb ergens gebouwen toegevoegd, zonder POI toe te voegen, bij gebrek aan informatie, maar ik probeer contacten te leggen om ze te krijgen.

Wat is je grootste prestatie als bijdrager?

Ik ben niet van plan om uitzonderlijk prestaties te leveren. Bij collaboratief werk vertrouw je op het werk van andere mensen. Ik denk dat het belangrijk is om aan de mensen die volgen een juiste codering over te laten.

Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?

Ik probeer in de regio waar ik woon alle elementen in kaart te brengen die ik zoek als ik in een onbekend land ben. Het is altijd deze interesse in toerisme die mij motiveert.

Heeft u ideeën om de OpenStreetMap-community uit te breiden, om meer mensen te motiveren om bij te dragen?

De community zal groeien van gebruikers die ervan overtuigd zijn dat OpenStreetMap de beste kaart van de wereld is. Het is de mond-tot-mondreclame die het beste lijkt te werken om degenen die wat tijd hebben om bij te dragen te motiveren.

Heeft u contacten met andere medewerkers?

Ja, het is essentieel om een aanpak te hebben die rekening houdt met anderen. Ik maak deel uit van een kleine groep die zich heeft ontwikkeld rond de stad Aarlen, de hoofdplaats van de Belgische provincie Luxemburg.

Wat is volgens u de grootste kracht van OpenStreetMap?

De grootste kracht is een aanwezigheid in het veld, die het mogelijk maakt om snel te reageren

Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?

Als we erin slagen om veel mensen en verenigingen te overtuigen om OpenStreetMap te gebruiken in plaats van andere mapping-toepassingen, zal het een grote mogelijkheid zijn om krachtige servers te financieren voor het verzenden van real-time informatie. Soms reageren servers te traag.

Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?

Ik ben geabonneerd op de weeklyOSM-feed. Maar het lezen van de Wiki lijkt me belangrijker opdat de bijdrager in de geest van het project komt.

Tot slot, is er nog iets anders dat u tegen de lezer wilt zeggen?

De deelnemers worden noch rijk noch beroemd. Het is een teaminspanning waarbij er richtlijnen zijn, maar geen leider. Ik denk dat het een mooi resultaat geeft.