Mapper van de maand: Diseret (België)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage en zijn bijdragepagina.

Hallo Louis ! Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Mijn naam is Louis en ik draag bij aan OpenStreetMap onder het username Diseret. Ik studeer aan de UCLouvain (Université catholique de Louvain) maar breng vooral mijn streek, de Gaume, in het zuiden van België in kaart.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
Ik herinner me de details niet, maar het moet 2015-2016 zijn. Ik ben begonnen met het raadplegen van OpenStreetMap omdat ik wat informatie zag die niet in de andere kaarten was opgenomen. Na een tijdje, het begrijpen van de participatieve kant naar analogie met Wikipedia, heb ik besloten om een account aan te maken en bij te dragen.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik gebruik OpenStreetMap bijna altijd als ik een kaart nodig heb of als ik een route moet vinden. Via openstreetmap.org als ik een computer heb en met de OsmAnd applicatie als dat niet het geval is.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik map vooral in en rond de gemeente Étalle en waar ik fiets. Als ik elders een wijziging aanbreng, is dat om een fout in de kaart te corrigeren. Ik doe dit direct in JOSM door het observeren van de luchfoto’s als het gaat om het plotten van gebouwen of landgebruik. De andere helft van de tijd schrijf ik op wat ik van mijn fiets kan zien en voeg het dan toe aan OpenStreetMap als ik thuiskom. In dit geval gaat het meer om paden, bankjes, informatie borden, …
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik denk niet dat ik een specialisatie heb, ik voeg alles toe wat lijkt te ontbreken, maar ik zou zeggen dat de drie belangrijkste zijn: gebouwen, bos- en landwegen, en ten slotte grondgebruik.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Het is waarschijnlijk om alle gebouwen in vijf of zes dorpen in de buurt van mijn huis te hebben getraceerd. Maar ik moet nog een paar dingen doen.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Ten eerste omdat ik gebruik maak van de kaart die ik heb voorbereid, en ten tweede omdat ik het relatief belangrijk vind om vrije alternatieven te hebben voor het monopolie van Google en anderen. Een kaart in het bijzonder heeft een grote invloed op wat ze beschrijft - ze heeft een nauwe band met de wereld zoals die wordt ervaren. Naast het feit dat het een productie van kennis is die in wezen gedecentraliseerd is.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Dat is een moeilijke vraag, omdat het aantal OpenStreetMap-bijdragers sterk gerelateerd is aan zijn populariteit als kaart, en Google het internet-zoek-ecosysteem volledig domineert. Maar dit is een probleem dat verder gaat dan de OpenStreetMap-gemeenschap alleen, waar een oplossing noodzakelijkerwijs iedereen in de vrije softwaregemeenschap zou moeten coördineren. In de tussentijd, naar mijn mening, als we niet kunnen winnen op een wereldwijde schaal is het beter om ons te richten op lokale projecten. Dat is toch in de geest van OpenStreetMap. Maar eerlijk gezegd heb ik geen concrete oplossing te geven die niet al aanwezig is.
Heb je contact met andere mappers?
Niet veel. Ik lees af en toe de OpenStreetMap Belgium Matrix channel, soms heb ik interactie, maar ik ben niet het meest geïnvesteerd in de gemeenschap.
Wat is volgens je de grootste kracht van OpenStreetMap?
Zoals gezegd is een kaart een kennisproductie die altijd gedecentraliseerd is. Een bedrijf moet fortuinen uitgeven om het hele grondgebied in kaart te brengen, terwijl OpenStreetMap de beste kwaliteit levert met bijna alleen maar vrijwilligerswerk. Om Wikipedia als voorbeeld te nemen, kan niemand zich voorstellen dat een gecentraliseerde encyclopedie de beste manier zou zijn om te gaan. Dat komt omdat het gedecentraliseerd model gewoon veel efficiënter is. In sommige gebieden is er dus geen weg meer terug, als een vrij project eenmaal boven een kwaliteitsdrempel komt die het mogelijk maakt om te concurreren met de monopolies van grote bedrijven. Dat is niet gebeurd met OpenStreetMap, want voor de meeste mensen is elke kaart met straten en adressen voldoende, en dus is de standaardoptie, de eerste in de resultaten van Google. Maar ik ben er zeker van dat zonder dit soort monopolie OpenStreetMap snel de meest gebruikte kaart zou worden. Op een minder abstracte manier, het niet hebben van een starre structuur die de creatie van nieuwe tags zou controleren, bijvoorbeeld, maakt het flexibel, en niet worden opgesplitst in een veelheid van layers helpt om rekening te houden met alles wanneer je bijdraagt aan het.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
Afgezien van het zichtbaarheidsprobleem denk ik dat het opbouwen van gemeenschappen van lokale cartografen in regio’s van de wereld waar toegang tot internet is niet wijdverbreid, de grootste uitdaging is. In West-Europa is OpenStreetMap vaak al de beste kaart die beschikbaar is, maar waar er weinig lokale medewerkers zijn is de situatie niet hetzelfde. En natuurlijk zijn er projecten zoals HOT (Humanitarian OpenStreetMap Team), maar het is niet hetzelfde als lokale mensen met lokale kennis die zich de kaart opnieuw toe-eigenen en deze aanpassen aan hun behoeften.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Ik volg het nieuws van OpenStreetMap Belgium, hetzij via Matrix channel, hetzij via de website, en af en toe als ik een artikel over OpenStreetMap tegenkom, lees ik het. En ik vertrouw op de wiki voor de tags natuurlijk.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Meestal om bij te dragen wat je wilt en het in je eigen tempo te doen. Binnen de grenzen van het redelijke natuurlijk. Er is geen prioriteitenlijst of methode om te volgen. Een goede kaart is een kaart die aansluit bij uw interesses.

Hartelijk dank, Louis, voor dit interview.

Translated from French by Pierre Parmentier and Claire Muyllaert