Mapper van de maand: Alouette955 (Canada)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage and zijn bijdragerpagina.

Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Mijn voornaam is Claude. Omdat ik heel discreet ben, verberg ik mijn identiteit onder de gebruikersnaam alouette955. Deze username volgt me sinds de tijd van BBS, dit geeft mijn leeftijd aan. Ik ben met pensioen en woon in de grote regio van Montreal. Ik hou van eenzame activiteiten zoals cartografie, genealogie en fietsen.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
In 2010 had ik mijn eerste wandel GPS en ik gaf de voorkeur aan gratis kaarten. Ik zocht een navigeerbare kaart voor fietsers en vond de OpenStreetMap wiki-pagina over het maken van een fietskaart voor Garmin van OSM. Ik leerde hoe ik mijn eigen kaarten kon maken. Al snel besefte ik dat er gegevens ontbraken en ik snapte dat het aan mij was om ze toe te voegen; het was gewoon een kwestie van leren.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik ben een handmatige bijdrager in de zin dat ik niet de programmeervaardigheden heb en ik draag bij aan de redactie. Ik ben begonnen met Potlatch 2 en daarna heb ik me tegen JOSM en onlangs tegen iD gekeerd.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik heb de fiets veel gebruikt om mijn gebied, dat een deel van de CMM, Communauté Métropolitaine de Montréal, beslaat, in kaart te brengen. Voor de afgelegen gebieden corrigeer ik alleen incongruenties en standaardiseer ik attributen omdat ik op afstand werk.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik heb veel fietspaden in kaart gebracht en een tijdje geleden ook openbaar vervoer in de noordelijke en zuidelijke buitenwijken van Montreal. Deze twee onderwerpen doen een groot beroep op de OSM-relaties om de netwerken te beschrijven. Ik heb daarom een zekere specialisatie in OSM-relaties ontwikkeld.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Wat mij de meeste moeite heeft gekost, was om te werken aan het importeren van buslijnen uit het EXO-netwerk. Dit was een zeer grote klus over een vrij lange periode. Helaas ging dit werk snel achteruit. Inderdaad, meerdere goedbedoelde maar minder goed geïnformeerde bijdragers van de kwetsbaarheid van relaties in OpenStreetMap, bewerken terwijl ze deze relaties negeren. Uiteindelijk stortte ik in onder het aantal breuken.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Ik hou ervan om deel uit te maken van een project dat groter is dan mezelf. OpenStreetMap is een goedkope activiteit waar u zich mee kunt bemoeien en die een grote impact kan hebben. Het is zeer toegankelijk voor iedereen die er wat moeite voor doet. In de loop van de tijd hebben sommige medewerkers me sporadisch om advies gevraagd. Het is een natuurlijke zelfhulplijn.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ik denk dat, net als in mijn geval, een nieuwe bijdrager eerst iemand is die een behoefte heeft om in te vullen en dan in de rol van donateur schuift. Ik publiceer persoonlijk een fietskaart van Quebec voor GPS Garmin en wanneer mij een fout of omissie wordt verteld is mijn reflex niet om deze te corrigeren, maar om de gebruiker te informeren dat hij het zelf kan doen. Ik bied hem mijn hulp.
Heb je contact met andere mappers?
Zo weinig. Naast ad hoc adviesaanvragen zijn er slechts enkele medewerkers die werken aan fietspaden en vervoersnetwerken die op de vingers van één hand te tellen zijn. Pogingen om lokale groepen op te richten zijn helaas mislukt.
Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
Voor mij is er natuurlijk de uitstekende documentatie als men begrepen heeft hoe er doorheen te navigeren, maar vooral het extreem geduld en begrip van de ervaren medewerkers waar men zich tot kan wenden. Ik heb me nog nooit als een indringer gevoeld, ondanks enkele beginnersfouten.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
In een groot gebied als het onze, met een lage dichtheid van medewerkers, is het actualiseren de belangrijkste uitdaging. Er zijn niet overal ogen, dus is het moeilijk om op de hoogte te zijn van de veranderingen die een invloed hebben in OpenStreetMap.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Ik ontvang de wekelijkse samenvatting van de OpenStreetMap Franse versie van de WeeklyOSM.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Het lijkt erop dat ik met ervaren medewerkers praat, dus ik vertel ze dat ze hun mentorrol serieus moeten nemen. Elke beginner heeft deze ondersteuning nodig om goed te kunnen werken in OpenStreetMap. De kwaliteit van de bijdragen hangt ervan af.

Dank je, Claude, voor dit interview.

Vertaald uit het Engels door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met behulp van DeepL Translator.