Mapper van de maand: Mishari Muqbil (Thailand)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.

Hallo Misrahi! Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Ik ben Mishari Muqbil, woonachtig in Bangkok, Thailand, en ik schrijf veel van wie ik ben toe aan de open source beweging. Momenteel ben ik een InnerSource coach, dat wil zeggen dat ik organisaties en teams help om open source principes en methodologieën te adopteren.
Ik ben mede-organisator van Open Tech Summit Thailand, een internationale open source conferentie, mede-oprichter van CoderDojo Thailand, een gratis programmeer gemeenschap voor kinderen van 7-17 jaar. Ik ben ook mede-organisator van Bangkok Scientifique, een meetup om wetenschappelijke cultuur te verbeteren, en maak deel uit van de Homeschooling gemeenschap omdat ik altijd het gevoel heb gehad dat leren in gemeenschappen (zoals OpenStreetMap) meer impact had dan leren op school.
Ik ben ook een business-angel, met kleine interesses in onroerend goed, landbouw, sociale handel, enz.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
Ik heb een account sinds 2012, maar ben waarschijnlijk al zo’n zes jaar actief. Ik werd geïntroduceerd in OpenStreetMap door jandetlefsen.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik gebruik OpenStreetMap vooral voor fietsroutes en voor het vinden van faciliteiten als ik met mijn kinderen op pad ben. Ik gebruik de gegevens ook voor analyses, zoals logistieke kosten, en het vinden van optimale locaties voor onroerend goed. Als ik op reis ben, vind ik vaak wandelroutes in OpenStreetMap, omdat die vaak beter in kaart zijn gebracht dan bij andere aanbieders.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik breng in kaart waar ik op dat moment ben, dat is voornamelijk Bangkok CBD en de zuidelijke grensprovincies van Thailand. Als ik naar een nieuwe plaats ga, probeer ik ook cordinaten, openingstijden, enz. toe te voegen.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik breng veel fiets- en voetgangersvoorzieningen rond Bangkok in kaart. Daarnaast breng ik graag dingen in kaart die in het zicht liggen, zoals telefooncellen en postbussen die weinigen nog gebruiken, maar waarvan ik vind dat ze ergens gedocumenteerd moeten worden omdat ze ooit een essentiële rol hebben gespeeld in onze samenleving. Daarna breng ik faciliteiten in kaart die nuttig kunnen zijn voor andere ouders, zoals speelplaatsen, toiletten, enz. De laatste tijd vind ik het leuk om met StreetComplete op pad te gaan en onderzoekingen te doen.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Mijn belangrijkste bijdrage is het toevoegen van data van het door opstanden verscheurde Zuid-Thailand aan de kaart en het starten van inspanningen om data beschikbaar te maken in Kelantan Pattani Malay [taal].
Als lid van de gemeenschap is mijn meest opmerkelijke prestatie het inschakelen van Grab [bedrijf] toen hun bijdrage problematisch was en vervolgens met hen samen te werken aan een nieuw proces dat de gemeenschap de leiding geeft, waardoor de kaartgegevens aanzienlijk zijn verbeterd en de wrijving in het werken met de gemeenschap is verminderd. Ik hoop dat dit ook dient als een sjabloon voor toekomstige grootschalige bewerkingen.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Ten eerste nieuwsgierigheid, het is fascinerend om naar kaarten te kijken en te zien hoe de beschaving is uitgebreid en geëvolueerd, van de oude stad tot moderne ontwikkelingen. Door middel van kaarten kunnen we vaak zien hoe verschillende generaties hun visie op een stad hebben toegepast. Ik kijk ook graag naar hoe mensen zich verplaatsen, naar de grenzen van onze stadsplanning en hoe mensen die hebben doorbroken door toegankelijke sluiproutes via privéterreinen te creëren.
Ten tweede, wat fietsen betreft, ben ik van mening dat hoe meer gegevens ik in OpenStreetMap stop, hoe meer ik uit de algoritmen kan halen die de fietsrouting verwerken, waardoor fietsen aangenamer wordt.
Ten derde weet ik niet welke spannende diensten er uit mijn bijdrage zouden voortkomen. Misschien zal ik op een dag een beroep moeten doen op rolstoelrouting. Misschien is er iemand op zoek naar een vegetarisch of halal restaurant bij mij in de buurt. Misschien is er een ouder op zoek naar een toilet, een toerist op zoek naar een bezienswaardigheid, of een logistiek bedrijf dat zijn routes optimaliseert om pakketbezorging goedkoper te maken en het energieverbruik te verminderen. Dingen die gebouwd zijn op de gegevens die ik heb helpen bijdragen, kunnen mijn leven beter maken.
Ik zie ook dat scholen en kantoren in de toekomst minder kritisch zullen worden, en dat we faciliteiten zullen kiezen die het best bij ons passen. Om onze dagen en ons leven te plannen, zullen we kaartgegevens van hoge kwaliteit nodig hebben. In zekere zin betekent een goede kaart meer vrijheid, meer mogelijkheden en meer keuzes.
Maar uiteindelijk kaart ik omdat het leuk is.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ik zou graag meer ontwikkeling zien in tools zoals StreetComplete die gespecialiseerd en eenvoudig zijn. Deze tools zouden nieuwe bijdragers in staat stellen om eenvoudig en intuïtief te beginnen met bijdragen.
Meetups en lokale maar wereldwijd verbonden activiteiten, vergelijkbaar met hoe de crypto gemeenschap omgaat met hun expansie, zouden ook een goed idee kunnen zijn voor community building.
Nu we het er toch over hebben, crypto gekoppeld aan OpenStreetMap bijdragen is interessant. Gridcoin.us geeft GRC token uit aan BOINC contribuanten, en OSMAnd had een programma dat BTC uitdeelde aan mappers. Ik denk dat er een enorme onaangeboorde en onontgonnen kans is op het snijpunt van open source bijdrage en crypto.
Heb je contact met andere mappers?
Ik sta in contact met de gemeenschap in Chiang Mai [de grootste stad in het noorden van Thailand], en ik hang rond op het OpenStreetMap Azië Telegram Kanaal.
Naar u mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
OpenStreetMap als een vorm van zelfexpressie, de flexibiliteit en de gemeenschap.
De kaart evolueert en groeit voortdurend en maakt mappings mogelijk van dingen die relevant zijn voor individuen en gemeenschappen. Dit maakt het mogelijk om de output sterk aan te passen en maakt het nuttig in een breed scala van toepassingen.
Ik vind het ook leuk om met mensen uit de gemeenschap om te gaan, en sommige van mijn beste vrienden zijn ook actief betrokken bij OpenStreetMap. Om het zo te zeggen: ik kwam voor de data, ik bleef voor de gemeenschap.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
De uitdaging is om meer bijdragers uit Azië te krijgen, waar er een gebrek aan interesse is in de voordelen van open source bijdragen. De meeste bijdragers hier zijn westerlingen of westers georiënteerd. We kunnen beter ons best doen om meer verschillende perspectieven naar de cartografische wereld te brengen.
De andere uitdaging die ik zie naarmate de hoeveelheid gegevens toeneemt, is om een omgeving te creëren die nieuwe gebruikers verwelkomt. Er zal inherent een conflict zijn tussen nieuwe gebruikers die een andere interpretatie van de kaart hebben en meer gevestigde mappers. Soms is dit overweldigend voor nieuwkomers en een bron van veel angst voor gevestigde mappers.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Meestal via weeklyOSM, OSM Thailand Forum, en het OSM Asia Telegram kanaal.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Ik wil iedereen bedanken die collectief heeft geholpen om van OSM het geweldige project te maken dat het is.

Hartelijk dank, Misrahi, voor dit interview.

Vertaald uit het Engels by Claire Muyllaert and Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.