Mapper van de maand: Constantine Tumwine (Tanzania)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage en zijn bijdrager pagina.

Hallo Constantine. Wil je jezelf even even voorstellen aan onze lezers?
Ja, nou, ik ben momenteel vrijwilliger bij Tanzania Development Trust (TDT) op een crowdmapping project van het platteland van Tanzania in OpenStreetMap. Ik breng het platteland van Tanzania in kaart in OpenStreetMap via een remote mapping met behulp van satellietbeelden.
De reden dat ik deze baan gekozen heb, is dat ik een oproep voor vrijwilligers zag op het portaal van United Nations Volunteers (UNV). Ik heb eraan gedacht dat ik zou kunnen helpen om scholen, ziekenhuizen, wegen, gebouwen en dorpen toe te voegen aan OpenStreetMap, zodat gemeenschappen beter kunnen oriënteren, hun ontwikkeling kunnen plannen en vooruitgang kunnen boeken in de richting van de Sustainable Development Goals (SDG’s), en om activisten te helpen meisjes beter te beschermen tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). E: en van mijn belangrijkste verwezenlijkingen in mijn huidige functie is dat ik Tanzania Development Trust heb geholpen om hun doelstelling binnen korte tijd te halen.
Ik ben er tot nu toe in geslaagd om meer dan 3 193 gebouwen en meer dan 87 kilometer wegen in kaart te brengen in een korte tijd.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
Ik heb OpenStreetMap leren kennen via de Tanzania Development Trust, waar ik in mei 2021 ben begonnen als vrijwilliger met behulp van Crowd2Map Tanzania om het platteland van Tanzania in kaart te brengen in OpenStreetMap. De Tanzania Development Trust is een geregistreerde Britse liefdadigheidsinstelling (liefdadigheidsnummer 270462) die sinds 1975 ontwikkelingsprojecten in Tanzania financiert. Zij versterken de armste gemeenschappen in Tanzania op dorpsniveau. Ze zijn allemaal vrijwilligers en koppelen lokale Tanzaniaanse vertegenwoordigers aan in het Verenigd Koninkrijk gevestigde projectmedewerkers om plattelandsontwikkeling te ondersteunen en levens te veranderen door middel van verschillende projecten. Tanzania Development Trust werkt al 40 jaar samen met basisorganisaties in de armste gebieden van Tanzania. TDT werd als Charitable Trust opgericht door de Britain Tanzania Society (BTS). BTS blijft het moederorgaan en betaalt de kleine administratieve kosten van TDT. De mensen die TDT en BTS leiden zijn allemaal vrijwilligers die het land goed kennen. Er worden geen salarissen betaald. Projectaanvragen komen uit Tanzania via hun website, van bezoeken, via mond-tot-mondreclame, via het BTS filiaal in Dar-es-Salaam of van NGO’s in de Verenigd Koninkrijk. Ze hebben een veilig huis gebouwd voor meisjes die VGV weigeren en meer dan 100 projecten gesteund waaronder boorgaten voor dorpen zonder water, schoolmateriaal en zonnepanelen voor dispensaria.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik heb Crowd2Map Tanzania gebruikt om gebouwen, wegen en punten op het platteland van Tanzania in kaart te brengen in OpenStreetMap om de ontwikkeling van de gemeenschap in Tanzania te helpen. Crowd2Map Tanzania is een volledig door vrijwilligers ondersteund karteringsproject dat het platteland van Tanzania op de kaart zet. Sinds 2015 voegen ze scholen, ziekenhuizen, wegen, gebouwen en dorpen toe aan OpenStreetMap met de hulp van vrijwilligers wereldwijd en ter plaatse in Tanzania. Dit doen ze zodat gemeenschappen zich beter kunnen oriënteren, hun ontwikkeling en voortgang naar de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) kunnen plannen, en om activisten te helpen meisjes beter te beschermen tegen VGV.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik ben een vrijwillige Casual Mapper die samenwerkt met Tanzania Development Trust, een non-profit organisatie die werkzaam is in de Verenigde Republiek Tanzania. Ik breng hetzelfde gebied in kaart. Crowd2Map Tanzania is sinds oktober 2015 bezig met het in kaart brengen van het platteland van Tanzania in OpenStreetMap. Ze hebben meer dan 16 000 remote mappers van over de hele wereld opgeleid om kaarten te maken op basis van satellietbeelden en meer dan 3 000 field mappers om hun lokale kennis toe te voegen aan deze basiskaarten, meestal met behulp van de gratis smartphone app Maps. Betere kaarten zijn van vitaal belang in de strijd tegen VGV en voor de ontwikkeling van de gemeenschap. Ik ben er trots op dat ik deel mag uitmaken van deze strijd tegen VGV door kaarten te maken.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik heb zowel wegen als gebouwen in kaart gebracht en ik heb nog geen specialisatie.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Mapping heeft me in staat gesteld mijn kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Betere kaarten hebben is van vitaal belang in de strijd tegen VGV en om de ontwikkeling van de gemeenschap te helpen.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ja, ik heb tot nu toe meer dan 16 remote mappers uit Oeganda opgeleid om satellietbeelden in kaart te brengen en meer dan 10 field mappers om hun lokale kennis toe te voegen aan deze basiskaarten in Tanzania en ik zal dat blijven doen.
Heb je contact met andere mappers?
Ja, ik heb contacten met sommige mappers.
Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
Een van de grootste sterktes van OpenStreetMap is dat het je niet alleen een mooie sleepbare kaart geeft. Het geeft je de data, zodat je ermee kunt doen wat je wilt. Met een Export tab die aansluit op View en Edit bovenaan het scherm. Het geeft je een directe manier om de kaartgegevens te krijgen in een formaat dat jij wilt.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
In mijn eigen ervaring denk ik dat de uitdaging die ik ben tegengekomen met OpenStreetMap is dat sommige satellietbeelden niet duidelijk zijn en dit maakt het moeilijk voor iemand om betere kaarten te maken.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Sta bekend om betrouwbaarheid. De definitie van betrouwbaar is: constant goed zijn in kwaliteit of prestatie en te vertrouwen zijn. Je hoeft niet in detail uit te leggen hoe het je reputatie en carrière ten goede komt als je eigen naam met zo’n uitspraak geassocieerd wordt.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Respecteer uw eigen tijd. Iedereen die ooit kostbare tijd heeft verloren met het vingeren op Facebook of het beantwoorden van een overweldigend aantal e-mails weet dat er een groot verschil is tussen actief zijn en effectief zijn. Productiviteit is de ruggengraat van succes en de kryptonite ervan is burn-out, die, zo hebben studies aangetoond, leidt tot veel meer dan alleen een slechte dag!

Hartelijk dank, Constantine, voor dit interview.