Mapper van de Maand: Søren Johannessen (Denemarken)

- Pierre Parmentier


His homepage and his contribution page.

Hallo Søren. Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Ik woon ongeveer 50 km van Kopenhagen in Denemarken. Mijn opleiding is in Bibliotheek- en Informatiewetenschappen. Ik werk als GIS-consultant, waarbij ik soms ook OpenStreetMap data als oplossing voor mijn klanten gebruik. Bij voorbeeld ― voor de gemeente Ballerup ― heb ik een aantal OpenStreetMap data geïmporteerd met betrekking tot fietsnetwerk, maximum snelheidszones, kunstwerken, E-oplaadstations, enz. in hun PostgreSQL/PostGIS database.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
Ik kan me echt niet meer herinneren waar en wanneer ik voor het eerst over OpenStreetMap hoorde. Maar mijn OpenStreetMap-account is aangemaakt in 2007.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik gebruik OsmAnd en kaarten voor mijn Garmin eTrex voor persoonlijk gebruik. Voor werkgerelateerde items gaat het om het verkrijgen van OpenStreetMap data van overpass turbo, GeoFabrik, QuickOSM of routing data van plaatsen zoals OpenRouteService. Mijn favoriete functie van ORS is de isochrones voor fietsen, dit is een erg cool visualisatie ding.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik beschouw mezelf als een all-round bijdrager. Ik heb geholpen met het vertalen van overpass urbo, iD editor & StreetComplete app in het Deens. Ik heb een OpenStreetMap fiets netwerk/fiets data import script geschreven en een kleine Deense handleiding voor de osm2pgsql tool. Ik ben mede-organisator geweest van verschillende mapping parties. Onlangs hier in oktober 2021, heb ik een onderzoek gedaan naar de lengte van het fietsnetwerk in elke 98 Deense gemeenten (1). Ik heb in kaart gebracht in vele gebieden van Denemarken en enkele andere landen.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik weet niet of dit een soort specialisatie-onderwerp is. Op dit moment breng ik veel onderwerpen in kaart die te maken hebben met fietsdata en fietsinfrastructuur-dingen als wegdek, straatverlichting, fietshellingen, fietsdrempels. In het verleden heb ik ook wat Wikidata tags toegevoegd en artwork mapping gedaan.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Wel, het moet de OpenStreetMap-les zijn van ongeveer 100 leden van de Deense Fietsersbond in 2012. Er werden vijf eendaagse karteringscursussen in vijf verschillende steden in Denemarken gegeven. De belangrijkste lering die we hieruit trokken was dat de ouderen en gepensioneerden die deelnamen uiteindelijk de mensen waren die de meeste bijdragen leverden. Dus als je een mapping party plant, vergeet deze groep van ouderen niet. In de andere leeftijdsgroep hebben Peter Leth en ik op een zaterdagavond in 2016 een mapping party georganiseerd met 30 leerlingen (leeftijd 13-14) plus twee van hun aardrijkskundeleraren . Dit was ook een enorm plezier en ervaring. Ik wou dat ik meer tijd had voor lesgeven en het opzetten van mapping parties.
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Ik kies hier voor een idealistische benadering, die inhoudt dat mensen recht hebben op geografische kennis en vrije ruimtelijke gegevens. Ik steun dit idee door met mijn cartografie deel te nemen aan dit grote wereldomspannende project.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ik heb de laatste twee jaar in Denemarken geconstateerd dat verschillende nieuwe mappers op OpenStreetMap komen via de StreetComplete app. Sommigen van hen beginnen dan ook al snel andere editors te gebruiken. Het zijn editors zoals iD of JOSM of Vespucci. Aangezien StreetComplete zo gemakkelijk aan te leren is en niet zo veel tijd kost. Dit zou een manier zijn om de gemeenschap snel te laten groeien. Mapping parties is natuurlijk de beste manier om nieuwe mensen kennis te laten maken met OpenStreetMap. Maar het kost een aantal uren om op te zetten, kamers te boeken, lesmateriaal voor te bereiden, erheen te reizen, enz.
Heb je contact met andere mappers?
Van tijd tot tijd ontmoet ik mensen op evenementen of conferenties of gewoon op straat. Maar het meeste contact verloopt via de DK-Talk mailinglijst. Deze COVID-19 lockdown heeft er ook voor gezorgd dat ik geen mensen meer persoonlijk ontmoet.
Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
De gemeenschap! Het is verbazingwekkend om te bedenken dat elke maand ongeveer 45 000 mensen over de hele wereld een enorme hoeveelheid inhoud toevoegen aan de database. Wat betreft de kwaliteit van OpenStreetMap data, ben ik persoonlijk zeer verbaasd over de kwaliteit van fiets- en wandelgegevens voor Denemarken en Europa. De OpenStreetMap fietsgegevens zijn de facto de dataset geworden en worden met de dag beter. Helaas zijn in Denemarken niet veel gemeenten op de hoogte van OpenStreetMap, hoe ze deze fietsgegevens zouden kunnen gebruiken of verbeteren. Ik wil hier nog een laatste opmerking aan toevoegen: in oktober 2021 ging ik naar de “5th Cycling Research Board Annual Meeting” conferentie en het was erg indrukwekkend om zeven lezingen te horen van fietsonderzoekers, die op een of andere manier gebruik hebben gemaakt van OSM-gegevens. Geweldig om te zien dat onze mapping ook door onderzoekers kan worden gebruikt.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
Ik denk dat het een kwestie is van stad en platteland. Zelfs in een klein land als Denemarken zien we een soort van data bias in stedelijke vergeleken met plattelandsgebieden, wat betekent dat kleine geografische objecten zoals fietshellingen, kunstwerken, trappen, leuningen, indoor sportclubs, enz. ontbreken in landelijke gebieden van Denemarken, omdat OpenStreetMap Denemarken niet veel bijdragers heeft buiten de grote stedelijke gebieden. Dus het krijgen van meer redacteuren in landelijke gebieden is iets dat we, bij OpenStreetMap, eraan moeten werken om op te lossen. Maar het is een enorme en ingewikkelde taak om uit te vinden hoe te worden opgelost.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
weeklyOSM is een must read. Hashtag #openstreetmap op Twitter is ook een goede informatiebron. De Deense OpenStreetMap Talk-dk mailinglijst. OpenStreetMap Wiki is een geweldige plek om in de details te treden, zoals “Wat is de beste praktijk om XX-object in kaart te brengen?” of om tools te vinden. TagInfo Denmark, om te zien welk soort tags is gebruikt en feiten over hoeveel objecten van het type XX de OpenStreetMap Denmark gemeenschap tot nu toe in kaart heeft gebracht.
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Ik wil de hele OpenStreetMap-gemeenschap hartelijk bedanken: “You guys rocks!”. Ik kijk er naar uit om in de toekomst nog veel meer van jullie te leren op onze reis om de wereld in kaart te brengen. PS: vergeet niet OpenStreetMap te promoten waar je ook gaat.

Hartelijk dank, Søren, voor dit interview.

Vertaald uit het Engels by Claire Muyllaert and Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.

(1) Lengtemeting van het fietsnetwerk in 98 Deense gemeenten https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vTZf0N_3VzNYahyC5wfDr_M9lKOTAGkiM3-myG-zavf4lxJTpsQgmp2I0E7gS7MyP2BTnUMPFbnNzGi/pubhtml