Mapper van de maand: Le Sharkoïste (België)

- Pierre Parmentier


Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.

Hallo Sharko. Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
Waarom niet? Ik ben een 18-jarige Belg (bijna 19 op het moment van schrijven) die in Binche woont, een kleine stad tussen Bergen en Charleroi in België. Mijn moedertaal is Frans, hoewel mijn Engels erg goed is. Ik gebruik het elke dag op het internet.
Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
Ik weet niet meer precies wanneer ik OpenStreetMap ontdekte, maar ik schijn het ontdekt te hebben toen ik op zoek was naar alternatieven voor Google Maps, waarvan sommige veel minder up-to-date waren met bezienswaardigheden die niet meer bestonden, wegen met oude namen, routes die niet mogelijk waren. En bovenal waren ze over het algemeen ontworpen om te rijden. Mijn eerste bijdrage, in oktober 2020, was de toevoeging van een kleuterschool die niet op de kaart stond.
Hoe gebruik je OpenStreetMap?
Ik gebruik het op verschillende manieren. Op mijn telefoon met offline navigatie-apps zoals OsmAnd, Guru Maps of Magic Earth, hoewel de laatste twee hun kaarten updaten … wanneer ze maar willen, als ik het zo mag zeggen. Op de PC met de officiële Carto website. Maar ook op JOSM voor — juist — het aanpassen van OpenStreetMap. Ik leer zelfs bij elk gebruik nieuwe trucjes.
Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
Ik ben een beetje een micro-mapper, wat betekent dat ik niet beknibbel op details als ik de kans krijg. De regio die ik in kaart breng, is grotendeels België, maar vooral de regio Centre, die zich uitstrekt van Estinnes in het zuiden tot Braine-le-Comte in het noorden, omdat ik die het beste ken. Hoewel niets mij belet om andere regio’s in kaart te brengen met satelliet- en/of kadastrale lagen, naast andere bronnen.
Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
Ik breng van alles een beetje in kaart, van gebouwen, tot wegen en toegangswegen, tot verschillende plaatsen. Als ik bijvoorbeeld een winkel tegenkom die niet in kaart is gebracht, voeg ik die toe met OsmAnd, inclusief naam, adres en eventueel openingstijden en contactgegevens. Maar ik ben niet gespecialiseerd in een bepaald gebied.
Waar ben je het meest trots op als mapper?
Het hertekenen van alle gebouwen in Binche — vooral binnen de vestingmuren —, omdat het grote blokken waren zonder echte attributen — behalve gebouw=ja —, maar ook het toevoegen of bijwerken van veel plaatsen zoals restaurants of winkels, die er niet waren en waar niemand vóór mij aan dacht om ze toe te voegen. Een restaurant dat al jaren niet meer bestaat was er nog steeds!
Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
Ik ben aan het mappen om mijn interesse in dit gebied te tonen, en ook om potentiële gebruikers van OpenStreetMap vroeg of laat te helpen met locaties en andere verkeersroutes. Wat mij motiveert is het gevoel dat ik iets doe met mijn bijdragen, dus ik voeg niet zomaar iets toe.
Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
Ik heb er geen in het bijzonder, behalve misschien om het woord te verspreiden — dat OpenStreetMap bestaat — op forums en op sociale netwerken. En niet te vergeten YouTube video’s met min of meer diepgaande tutorials zoals iD of JOSM, voor gebruik buiten Carto. Zelfs als ik weet dat mensen dit al gedaan hebben of doen sinds de oprichting van het project.
Heb je contact met andere mappers?
Ja, ik ben aanwezig op de Discord server OpenStreetMap World — in het Engels, maar goed! — waarop ik okk mijn wijzingen deel. Maar ik wil Matrix niet alleen gebruiken om te chatten met de Belgische gemeenschap. Als er echter een OpenStreetMap Belgium Discord wordt opgezet — al is het maar een brug naar de Matrix-server — zal ik me er graag bij aansluiten.
Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
Volgens mij is het het gemeenschapsaspect, zoals op Wikipedia: als een stukje geografische informatie verandert — een natuurramp, een wegomlegging of de sluiting van een restaurant, bijvoorbeeld — kan de informatie veel sneller worden toegevoegd of gecorrigeerd dan bij particuliere uitgevers, die er vaak maanden of zelfs jaren over doen om informatie aan te passen. Dit kan verstoringen veroorzaken, zoals de TEC-tramwerken in Luik, waar eenrichtingsstraten bijna dagelijks worden gewijzigd.
Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
Volgens mij zou dit de komst van trollen van de Giant van online mapping voorkomen, de G in GAFAM, u kent het wel. Bijvoorbeeld degenen die restaurants vernoemd naar memes of andere smakeloze grappen — zoals het getal 69 — toevoegen op onwaarschijnlijke plaatsen, zoals in een woestijn. Of het vermijden van negatieve veranderingen om puur politieke redenen, of het nu gaat om grenzen of kampen.
Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
Ik blijf op de hoogte met sociale netwerken. Ik volg de Twitter en Instagram accounts van OpenStreetMap, maar ook op de Discord World server, in de rooms gewijd aan updates en ander nieuws en vooral weeklyOSM. Ik zoek ook wel eens op het trefwoord OpenStreetMap op nieuwssites, je weet maar nooit…
Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
Ik heb niets bijzonders toe te voegen. Als je contact met me wilt opnemen, log dan in op de OSM World Discord server, zoek dan naar iemand die Sharko of The Sharkoist heet: dat ben ik. Ik wil mijn bijnaam niet in dit interview zetten, omdat de discriminator — de vier cijfers aan het eind — elk moment kan veranderen.

Hartelijk dank, Sharko, voor dit interview.

Vertaald uit het Frans door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.