Mapper van de maand: Michel Hebert (Frankrijk)
01.07.2023 - Pierre Parmentier
Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.
- Hallo Michel. Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
- Ik ben een gepensioneerde man - 3/4 van een eeuw oud - en de huidige voorzitter van een vereniging in mijn stad die niets met OpenStreetMap te maken heeft. Ik fiets voor mijn plezier en om in vorm te blijven, en ik ben al enkele jaren lid van de plaatselijke OpenStreetMap-groep in Grenoble. Ik ben geen computerwetenschapper, maar ik besteed bijzondere aandacht aan deze omgeving.
- Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
- Enkele jaren geleden, toen ik aan het fietsen was, wilde ik een track op mijn GPS zetten, een track gemaakt met een routing applicatie die vervolgens problemen gaf met blokkeren op een bepaald punt op de OpenStreetMap. Nieuwsgierig geworden wilde ik meer weten over OpenStreetMap om deze problemen op te lossen, en dit was mijn eerste stap in het OpenStreetMap-universum en mijn eerste bijdragen. En omdat ik relatief actief was werd ik gecontacteerd door een lokaal lid uit de omgeving van Grenoble. Een kaartfeest in de gemeente Vif was het startpunt om enthousiastelingen te ontmoeten en bij te dragen in alle praktische en materiële aspecten in een tijd dat smartphone-toepassingen nog niet bestonden.
- Hoe gebruik je OpenStreetMap?
- Vrij snel kreeg ik interesse in het gebruik van JOSM en leerde ik het correct te beheersen en het te parametriseren voor meer efficiëntie door verschillende plugins te associëren. Zo kan ik profiteren van het Franse kadaster waarmee we heel lokaal alle gebouwen, privé-zwembaden, rivieren, enz. kunnen importeren. JOSM is dus mijn favoriete samenwerkingstool.
- Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
- Mijn bijdragegebieden zijn nogal uiteenlopend, afhankelijk van mijn evoluerende interesses. Ik geef de voorkeur aan mijn regio, of aan mijn vakantiebestemmingen. Maar ik ben ook zeer bewust van het Franse forum, dus lever ik specifieke bijdragen over heel Frankrijk, en in de loop van deze verkenningen werk ik vaak de landerijen en gebouwen bij die ik via IGN-beelden en het Kadaster kan vinden.
- Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
- Ik heb geen specialisatie, maar eerder interesses die zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld en nieuwe bronnen. Toen ik begon, ontdekte ik een site waarmee ik de geolokaliseerde gegevens van het Frans Ministerie van Onderwijs van alle scholen in het departement Isère kon controleren, een hele klus om de geolokalisatie te verifiëren en referenties toe te voegen. Ik heb deelgenomen aan verschillende cartoparties georganiseerd door onze lokale groep in Grenoble, wat ik belangrijk en motiverend vind voor de vitaliteit van ons team. Momenteel besteed ik veel tijd aan het bijwerken van postadressen in Frankrijk met behulp van databases die deze taak vergemakkelijken, en aan het opvolgen van nieuwe wegen in mijn departement Isère.
- Waar ben je het meest trots op als mapper?
- Een paar jaar geleden was er een verandering in de OpenStreetMap-licentie; alle bijdragers moesten akkoord gaan met deze verandering. Sommigen reageerden niet en al hun sporen werden geannuleerd, behalve de knooppunten. Zo moesten alle paden in een groot beschermd gebied ten zuiden van Grenoble, de Frange Verte, worden bijgewerkt. Uitgerust met een Garmin Oregon GPS met geïntegreerde camera liep ik enkele maanden door het gebied om de doorgang van de knopen voor de paden en de wegen te bevestigen. Maar ook dankzij de geolokaliseerde foto’s kon ik de nieuwe paden traceren. Het is waarschijnlijk meer dan 50 km aan sporen die werden bijgewerkt een echte voldoening van mijn OpenStreetMap.
- Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
- Om bij te dragen aan de verrijking van de wereldwijde commons die OpenStreetMap vertegenwoordigt. De mapathons waaraan ik heb bijgedragen zijn een van de rijkste aspecten op persoonlijk vlak, vooral Madagaskar, waar ik me in heb verdiept. Ik ben permanent gemotiveerd omdat de verbeteringen en verrijkingen van de database gevarieerd en bijna eeuwigdurend zijn. Mijn nieuwsgierigheid is de drijvende kracht. Bijvoorbeeld het controleren van de geolocatie van transformatoren in het veld en het specificeren van hun naam, referentie en type. Veldwerk dat me naar onwaarschijnlijke plaatsen brengt.
- Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
- Met onze lokale groep in Grenoble hopen we lokale mensen te motiveren door mapping parties te organiseren. Tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten die de Grenoble lokale groep organiseert, controleert de leider alle nieuwe bijdragers in de omgeving en nodigt hen uit voor deze bijeenkomsten. En soms worden we verrast door het aantal nieuwsgierigen die met uiteenlopende motivaties binnenkomen. Ik denk dat we hen moeten laten kennismaken met de basis iD en JOSM tools.
- Heb je contact met andere mappers?
- Ja, natuurlijk, want ik ben lid van de Grenoble lokale groep sinds het begin, en onze maandelijkse bijeenkomsten zijn heel vaak verrijkend. En soms krijg ik een reactie op de notities die ik op OpenStreetMap heb geplaatst.
- Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
- Het is zeker de grote verscheidenheid aan bijdragers die deze database levend houden, elk met hun eigen min of meer geavanceerd technisch niveau. Een database die elke dag wordt verrijkt met een constant evoluerend niveau van detail, dankzij de uitwisselingen via de forums. Elk land kan uitdrukken wat het kenmerkt via zijn eigen bronnen.
- Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
- Het is om zijn model te behouden en te beschermen en te waken tegen elke inmenging in zijn autoriteiten.
- Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
- Er is geen gebrek aan bronnen die ik dagelijks raadpleeg: Talk-fr, Forum OSM France en weeklyOSM.
- Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
- Wat uw niveau van betrokkenheid en techniek ook is, u kunt altijd uw bijdrage leveren, ook al is die klein. Het is de nieuwsgierigheid die je moet inspireren en de overtuiging om deel te nemen aan iets nuttigs.
Hartelijk dank, Michel, voor dit interview.
Vertaald uit het Frans door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.