Mapper van de maand: Jean-Louis Stanus (België)
01.05.2023 - Pierre Parmentier
Zijn homepage en zijn bijdragerpagina.
- Hallo Jean-Louis. Wil je jezelf even voorstellen aan onze lezers?
- Ik vind het erg leuk om in het veld gegevens te verzamelen, te voet, met de fiets of met de auto. Ik hou ook van wandelen en speleologie. Ik reis graag en bezoek mijn familie en vrienden in heel Wallonië. Dit geeft mij veel mogelijkheden om bij te dragen aan het project. Ik woon in Namen. Anderzijds ben ik GIS-analist voor de stad Brussel bij I-City.
- Hoe en wanneer heb je OpenStreetMap ontdekt?
- Ik had wat gratis kaarten nodig voor mijn Garmin 60CSx. Toen ontdekte ik dat de gegevens voor deze kaarten afkomstig waren van een samenwerkingsproject, vergelijkbaar met Wikipedia. Ik woonde in Frasnes-lez-Anvaing waar er maar een paar wegen waren. Met een extra GPS-logger en mijn mountainbike kon ik dit gebied aardig afmaken.
- Hoe gebruik je OpenStreetMap?
- Bij het zoeken via Qwant Maps, bij het berekenen van routes met OsmAnd of isochrones op openrouteservices.org, bij het verwerken van gegevens voor mijn werk met overpass turbo en QGIS en ook bij het plannen van wandelingen met OpenTopoMap1 en Waymarked Trails2.
- Wat voor soort bijdrager ben je en in welk kaartgebied map je?
- In het begin baseerde ik mijn tracks op GPX met post-encoding in JOSM. Nu codeer ik rechtstreeks in het veld met StreetComplete, Vespucci en OsmAnd.
- Wat ben je in kaart aan het brengen? Heb je een specialisatie?
- Ik breng grotingangen en karstverschijnselen in kaart als ik speleologie doe. Okk de faciliteiten voor kinderen en hun ouders3, voor mensen met handicap4, fiets- en wandelsroutes12 als input voor de projecten rond deze thema’s. Ik ben ook betrokken bij het importeren van gegevens van PICC5-gebouwen6 in gebieden die ik goed ken.
- Waar ben je het meest trots op als mapper?
- Ik zou het geen prestatie noemen, maar eerder geduld om alle gebouwen uit de wijk Bomel in Namen te hebben geïmporteerd7.
- Waarom breng je het in kaart? Wat motiveert je?
- Ik vul graag het gat, om de evolutie voor en na te zien. En ook om OpenStreetMap data modelling te begrijpen.
- Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap-gemeenschap kunnen uitbreiden of meer mappers kunnen motiveren?
- Ga in op de specifieke behoeften en passies van elke persoon, bv. bomenliefhebbers die informatie willen verzamelen over bomen in hun omgeving, organisatoren van sportevenementen, enz.
- Heb je contact met andere mappers?
- Ja, vaak per bericht. Ik lees de mailinglijsten of artikelen op Twitter. Maar helaas is het vaak moeilijk om op doordeweekse avonden naar evenementen te komen.
- Naar uw mening wat is de grootste kracht van OpenStreetMap?
- Haar kracht is het in kaart brengen van landen die zich dat niet kunnen veroorloven of die door een natuurramp zijn getroffen8 en het mogelijk maken van milieu- en sociale kwesties34 die niet altijd even goed door overheidsinstellingen of bedrijven worden gedekt.
- Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap?
- Ten eerste om haar onafhankelijkheid te behouden. Ten tweede moet het gegevensmodel worden aangepast aan de nieuwe technologieën.
- Hoe blijf je op de hoogte van het OpenStreetMap-nieuws?
- Twitter en mailinglijsten.
- Om af te sluiten, is er nog iets dat je zou willen vertellen aan de lezer?
- Bedankt voor de bijdragen en de uitwisselingen die het project helpen verbeteren.
Hartelijk dank, Jean-Louis, voor dit interview.
Vertaald uit het Frans door Claire Muyllaert en Pierre Parmentier met de hulp van www.DeepL.com/Translator.
-
PICC : Projet Informatique de Cartographie Continue, en Wallonie ↩